close
България

Eлектропроводи убиха белоглави лешояди край Котел

640-420-ubiti-beloglavi-leshoiadi

Три белоглави белоглави лешояди са убити край Котел, съобщиха от Зелени Балкани. В началото на март, края на април, и на 7 май 2018 рисковите електропреносни трасета са убили поредните ценни белоглави лешояди.

Трите птици, маркирани като К92, К6С и К7М са внесени от Испания през 2013 и 2014, като част от международната програма за завръщането на вида в България. Особено емблиматична от тях е птицата K6C. Това е бил мъжкият от двойката лешояди, които загнездиха за първи път в Централен Балкан, след десетилетия отсъствие на вида от района.

През миналата година младите и неопитни птици загнездиха, като за съжаление направиха гнездото си буквално на земята, което наложи да бъде взето яйцето им и да бъде инкубирано в Спасителния център за диви животни. Въпреки това, самото загнездване на двойката даваше надежди за възстановяване на колонията в района на Национален парк „Централен Балкан“. Година по-късно, със смъртта на мъжката птица това вече няма да е възможно…

Освен, че този път е загинала емблематична птица, това са поредните птици от редкия вид, които станаха жертви на два, отдавна идентифицирани като опасни, електропроводи. Стълбовете са картирани отдавна като опасни. За обезопасяването им не само са подадени подробни писма и указания, с молба за съдействие от ЕВН, но също така екипът на Зелени Балкани е изразил готовност да предостави всички изолатори, нужни за обезопасяване на трасето, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на електроразпределителното дружество.

Въпреки това, трасето все още не е обезопасено, което е и причина за продължаващите инциденти. /dariknews.bg