close
България

EVN България съветва какво да направим при по-дълго отсъствие от дома през празничните дни

Otchitane_EVN

Традиционно EVN България предлага няколко кратки и практични стъпки на своите клиенти, които планират по-дълго отсъствие от дома по време на коледните и новогодишни празници.

Стъпките целят да информират клиентите за факторите, които влияят на тяхното потребление на електроенергия, дори и при отсъствие от дома.

Стъпките включват: 
• Изключете всички електроуреди, които не е необходимо да работят във Ваше отсъствие. Важно е да се знае, че уреди като хладилник или фризер, които не винаги е подходящо да се изключват, ще продължат да консумират електроенергия.
• Изключете от щепсела уреди като телевизор, аудио-уредба и монитор, защото и в режим на stand-by те ще продължат да консумират електроенергия.
• Уверете се, че външни хора нямат достъп до електрически контакти, които са част от ел.инсталацията на Вашия имот.
• Запишете показанията на електромера си преди да заминете и сравнете данните при завръщането си.
• Ако във Ваше отсъствие няма достъп до Вашия електромер, можете да заявите посещение на отчетник на денонощен телефон 0700 1 0007 в удобно време.

ЕVN България е предоставила на своите клиенти и някои съвети за рационално използване на електроенергията в дома:
– Не покривайте и не преграждайте отоплителните уреди с мебели или тежки завеси, за да не спирате топлината, която отдават в помещението.
– Намалявайте градусите на отоплението през нощта и когато отсъствате от дома. Избягвайте да ги изключвате напълно, защото така стените на жилището изстиват и в последствие уредите консумират повече енергия, за да достигнат отново желаната висока температура.
– При закупуване на климатик съобразете мощността на уреда с големината на помещението, което ще охлаждате / отоплявате.
– Използвайте тенджера с диаметър, съотвестващ на този на котлона. Можете да намалите времето за готвене като покриете тенджерата с капак, ползвате тенджера под налягане и не отваряте фурната по време на печене.
– Не поставяйте хладилник/фризер в близост до отоплителен уред или под пряка слънчева светлина.
– Използвайте пълния капацитет на пералнята.
– Използвайте енергоспестяващи крушки.
– Телевизорът, аудио уредбата или DVD плейърът могат да бъдат големи консуматори на електроенергия, дори когато не ги използвате, а са в състояние на stand-by режим. Ако е възможно, изключвайте ги напълно от щепсела.

Още съвети за енергоспестяване са налични ТУК.