close
Свят

Facebook ограничава функцията си за стрийминг на живо

facebook

Социалната мрежа Facebook обяви, че затяга правилата около функцията за стрийминг на живо, преди срещата на световните лидери, която има за цел да обсъди онлайн насилието и последиците от нападенията в Нова Зеландия, предава Ройтерс, цитиран от Investor.bg.

Въоръжен човек уби 51 души в две джамии в страната на 15 март, докато излъчваше на живо във Facebook атаката си. Това е най-тежкото нападение в мирно време в Нова Зеландия и предизвика призиви технологичните компании да направят повече, за да се борят с екстремизма в платформите си.

Facebook посочи в изявление, че въвежда политика за използването на Facebook Live, като временно ограничава достъпа на хора, които са били наказвани за нарушаване на най-сериозните правила на социалната мрежа.

Онези, които за първи път са обвинени, ще бъдат възпрепятствани да използват Live за фискиран период от време, обяви компанията. Освен това тя увеличава обхвата на нарушенията, които ще носят едномесечно спиране на функцията.

Facebook не дава подробности кои нарушения биха могли да влязат в тази графа, нито колко дълго ще трае спирането, но говорител на компанията твърди, че стрелецът в Нова Зеландия не би могъл да излъчва на живо, ако тези правила са били влезли в сила.

Компанията твърди, че планира да разшири новите рестрикции в различни области през следващите седмици, като започне да ограничава същите хора да създават реклами във Facebook.

Освен това обяви, че ще финансира проучвания на три университета върху техники за засичането на манипулирани видеа, които системите на Facebook не успяха да засекат след атаката.

Facebook твърди, че е премахнала 1,5 млн. видеа по целия свят, защото са съдържали кадри от атаката. Това се е случило 24 часа след нападението. В края на март компанията посочи в блога си, че е открила над 900 различни версии на видеото.

Новините бяха обявени в момент, в който новозеландският премиер ще бъде председател на среща заедно с френския президент Еманюел Макрон, която ще се проведе в Париж и ще има за цел да накара световните лидери и ръководителите на технологични компании да подпишат документ, с който да обещаят да премахнат екстремисткото съдържание онлайн.