close
LifeStyle

IQ тестовете не отразяват интелигентността

iq-test

Коефициентът на интелигентност, който според мнозина отразява реалните ни умствени способности, все по-често се отхвърля от научните изследвания.

За да се „измери“ човешката интелигентност – ако това изобщо е възможно – са нужни поне три различни теста, твърдят авторите на едно от тях.

За различните мисловни процеси отговарят различни системи в мозъка – за да се определи „общата интелигентност“ на един човек, трябва да се направят отделни тестове за краткосрочна памет, способности за съждение и вербални способности, смятат те.

Изследването, публикувано в научното списание Neuron, се базира на резултати от онлайн тест за интелигентност, провеждан от преди 2 години от New Scientist и Daily Telegraph и направен от над 110 000 души. той е включвал и допълнителна информация за начина на живот и социалната среда на участниците.

Учените сканирали мозъка на 16 доброволци, докато те правели теста, и потвърдили, че за трите типа способности – краткосрочна памет, разсъждение и вербални умения, отговарят и различни системи в мозъка.

„Когато става дума за най-сложния познат обект, човешкия мозък, идеята, че може да има само един измерител на интелигентността, нямаше как да е вярна“, казва един от авторите, д-р Роджър Хайфийлд.

Специалистите установяват и няколко интересни зависимости: хората, играещи редовно компютърни игри, показват по-добри способности за логично разсъждение и по-добра краткосрочна памет, а пушачите и хората, страдащи от силна тревожност имат по-ниски резултати на теста за краткосрочна памет, пише obekti.bg