close
Свят

Астрономи откриха доказателство за девета планета в Слънчевата система

planeta

Международна група астрономи намери доказателство за съществуването на девета планета в Слънчевата система, съобщи БТА. Учените са открили обекта на разстояние 55 астрономически единици от Слънцето (една астрономически единица е равна на разстоянието от Земята до Слънцето).

Наблюденята върху обекта, продължили 1110 дни, са позволили да се определят характеристиките на неговата орбита. Според изчисленията, ако откритият обект се е образувал в Слънчевата система, орбитата му не може да се обясни с влиянието на известните големи планети.

Резултатите от компютърна симулация са показали, че наблюдаваното накланяне и голямата полуос са могли да се формират и запазят за дълго време само под въздействието на все още неоткрита девета планета.

В същото време стана ясно, че откритият преди няколко месеца астероид – пришълец от друга звездна система, вероятно има още един подобен астероид в Слънчевата система. Учени оповестиха, че става въпрос за астероид, който поделя орбитата на Юпитер, но се движи в противоположната посока.

Астероидът, е в тази особена орбита около Слънцето, откакто бил „всмукан“ в Слънчевата система. Той е с диаметър около 5 км и се присъединил към космическите тела в Слънчевата система в първите мигове след формирането й преди 4,5 милиарда години.

Първият междузвезден пришълец в Слънчевата система – астероид с формата на пура, която е необичайна за обектите в Слънчевата система, беше открит през есента.