close
LifeStyle

Боровинки – за здраво сърце и лице без бръчки

borovinki

Боровинките са едни от най-богатите храни на биоактивни съставки според индекса за общата концентрация на хранителните вещества – ANDI (Aggregate Nutrient Density Index). Флавоноидите, витамините и минералите имат силен антиоксидантен потенциал, а същевременно са нискокалорични и притежаващи приятен и уникален вкус.

Боровинките съдържат флавоноида антоцианин, който освен че придава специфичния им наситен цвят, има своята антиоксидантна тежест. Освен антоцианините в тях се намират и други полифеноли със същия ефект като кверцетин, каемферол, мирицетин и хлорогенна киселина.

За своите 84 калории и 21 грама въглехидрати 100 грама боровинки осигурява 24% от дневните нужди витамин С и 36% от дневните нужди витамин К, което ги прави специална храна за подпомагане на сърдечносъдовото здраве.

В боровинките се намират още витамин В6, желязо, калций, калий, магнезий, фосфор, натрий, манган, цинк, мед, фолиева киселина, бета-каротин, фолат, холин, витамин А и витамин Е, които също носят ползотворен ефект за сърдечносъдовата система, но и за нормалното функциониране на имунната система и здравината на костите и ставите, по-специално.

Не на последно място със 100 грама боровинки се покриват 14% от дневните нужди на диетични фибри (3,6 г), които са от полза основно за добрата перисталтика на червата и борбата със запека. С тяхна помощ може да се изпитва ситост за по-дълго потиснем и съответно, да се запази фигурата в добра форма.

Фибрите имат и друга полза – с тяхна помощ може да се поддържа стабилно нивото на кръвна захар и се повлияват положително нивата на липидите и инсулина в организма, което ги прави подходящи в специалните хранителни режими нза профилактика, но и за контрол на диабета.

Не само с фибрите, но и с калия, витамин С, витамин В6 и фитонутриентите си, боровинките са от полза за контрола на холестерола и намаляване рисковете от сърдечносъдови заболявания. Витамин В6 и фолиевата киселина предотвратяват повишаването на хомоцистеина, който има увреждащ кръвоносните съдове ефект, и предотвратяват последващите от това сърдечносъдови проблеми.

Боровинките можем да ги определим без скрупули за суперхрана за здраво сърце. Калият, по принцип, е необходим за поддържането на кръвно налягане в норма. В тази насока помагат и калцият и магнезият. И трите микроелемента се съдържат в боровинките. За сърцето помагат и антоцианините. Според изследване на Харвардския университет и Университета на Източна Англия тези полезни вещества намаляват риска от сърдечни пристъпи до 32% при жени в репродуктивна възраст. За целта е достатъчно да се консумират поне 250 г боровинки седмично.

Заради специфичните си фитонутриенти, витамин С и витамин А, боровинките предпазват клетките от израждане и потискат възпалителните процеси в организма и дори туморния растеж. Има данни, че те предпазват особено от някои видове рак като рак на устата и гърлото, хронопровода, белите дробове, панкреаса, дебелото черво, простата и матката.

По принцип, фолиевата киселина подпомага правилната репликация и синтез на ДНК, което предотвратява възникването на мутации и израждане на клетките, така че това свойство на тръпчивия дребен плод не бива да учудва.

Има данни за ползата на боровинките и в превенцията срещу невродегенеративни заболявания като болест на Паркинсон. Те са полезни не само, защото намаляват риска от когнитивен упадък, но и защото подобряват краткосрочната памет и моторната координация.

Не е за пренебрегване и фактът, че заради съдържанието си на витамин С, боровинките помагат процеса на образуване на колаген и с това поддържат младостта й. С тяхната консумация се предотвратяват процеси в кожата от излагането й на ултравиолетовите лъчи, замърсяванията и други фактори, заради които се получава нейното преждевременно състаряване и образуването на бръчки. Ако страдате от целулит, в този аспект, боровинките пак е необходимо да се включат в седмичното меню.

С количествата консумирани боровинки обаче трябва и да се внимава, в случай на патологично кръвосъсирване и терапия с антикоагуланти. Тогава могат да се хапват, но не в порции повече от 75 грама наведнъж и повече от 200 г седмично./puls.bg