close
България

Бургас се поклони пред паметта на Апостола

1

146 години след саможертвата на Апостола на българската свобода Васил Левски, бургазлии отново се преклониха пред паметта на идеолога и създател на Вътрешното революционно движение, положило основите на Априлското въстание и довело малко по-късно до Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./.

Поклонението пред паметта и святото дело на най-емблематичната фигура на българското освободително движение и радетел за „чиста и свята република“ се състоя пред паметника на Левски в Морската градина.

Програмата започна с песента „Не пей, славею“, която според преданието се счита, че е последната песен на Апостола, която той пее, докато отива към бесилото.

Представители на бургаското духовенство отслужиха заупокойна молитва, а представителни части от военноморски гарнизон-Бургас отдадоха чест пред монумента на националния герой.

Глава пред паметта на най-достойния син на България сведоха зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева, зам.-областният управител Севдалина Турманова, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, народни представители от Бургас, общински съветници, ученици от ГЧЕ „Васил Левски“, ОУ „Васил Левски“ – кв. Горно Езерово, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и признателни жители.

Малко по-късно в 18.00 часа в Културен център „Морско казино“ учениците от 11-ти клас на Търговската гимназия с ръководител Емилиян Делишменов ще ни припомнят уроците, които той ни завеща. Откритият урок за живота и делото на Дякона на тема: „Завинаги с нас! Незабравимите уроци на Апостола“ включва презентация, рецитал на стихове и авторски творби, посветени на Дякона. В дебатите ще се включат още представители на Регионален исторически музей и Държавен архив-Бургас, които ще представят факти, писма и архивни документи, свързани с Левски.

Регионална библиотека „Пейо Яворов“ също ще отбележи събитието с изложба на книги за живота и делото на Апостола, подбрани от колекциите на библиотеката. За музикалното оформление ще се погрижат изпълнителите от детски хор „Милка Стоева“, а за всеки гост на проявата организаторите са подготвили илюстриран разделител за книги с послание на националния герой, звучащо актуално и днес.