close
България

Българска делегация замина за Божи гроб за Благодатния огън

blagodaten-ogyn

Българска църковно-държавна делегация е заминала рано тази сутрин за Йерусалим, за да вземе Благодатния огън. Очаква се тя да се върне между 19 ч. и 21 ч. тази вечер и да предаде огъня към храмовете в България.

На Велика събота Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен у нас с четири специални, огнеупорни фенери, съобщи за БТА директорът на дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет Емил Велинов.

Той обясни, че ще се носят четири здрави огнеупорни фенери, за по-голяма сигурност и припомни, че в предишни години единият от фенерите на българската делегация се беше счупил. Тогава делегацията от Полша беше предоставила един фенер на България за пренасянето на Благодатния огън. „Затова сега носим четири специални фенери и ще ги пазим, за да може да донесем Благодатния огън, който да достигне до всички храмове в страната“, каза Велинов.

За поредна година Благодатният огън се пренася от Божи гроб от българска църковно-държавна делегация, която се води сега от Старозагорския митрополит Киприян, определен от Светия синод на БПЦ. Емил Велинов също е в делегацията, която пътува до Израел с правителствения „фалкон“.
„Полетът ни е на 15 април в 5.00 часа сутринта, за да може да сме в 8.00 часа на Сионската порта в Йерусалим“, обясни Велинов. Той допълни, че се очаква „там към 10.30 часа да започнат да пускат делегациите в черквата, а Благодатният огън се очаква да „слезе“ между 14.00-14.30 часа.

„Ще направим всичко възможно, за да се върнем вечерта по-рано в България, но на Велика събота в Йерусалим има делегации от много държави, дошли да вземат Благодатния огън. Затова придвижването ще е трудно, но искаме да излетим към 17.00 часа от Израел, за да можем да сме към 20.00 часа на летище „София“, каза Велинов.

Той обясни обаче, че точният час на връщането от Йерусалим предварително не може да се каже. Затова от Светия синод съобщиха още през миналата седмица, че се очаква българската църковно-държавна делегация, оглавена от Старозагорския митрополит Киприян, да пристигне от Йерусалим с Благодатния огън на 15 април между 19.00 и 21.00 часа на правителствения терминал на летище „София“.

Българската църковно-държавна делегация ще присъства на богослужението в храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота, над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Благодатен или още Свещен огън, е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма „Възкресение Христово“, построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

На летище „София“ по традиция на Велика събота ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от Благодатния огън и да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Великден. От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София.

Към 23.30-23.40 часа на Велика събота, фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, обясни Емил Велинов.