close
Свят

Български кораб с опасни отпадъци е задържан в Италия

pristanitshe-italiq

Товарен кораб със скрап, плаващ под български флаг, бе задържан при пристигането си в Салерно, Италия, предаде БТА. Товарът от опасни отпадъци от желязо ще бъде разтоварен и поставен под запор.

Следващата спирка на плавателния съд трябвало да бъде Ористано, Сардиния, където товарът щял да бъде първоначално свален.

Италианските власти от доста време са подозрителни към товари от скрап, пристигащи в Сардиния, тъй като не е ясно какво се случва с промишлените отпадъци, включващи смачкани автомобили, електроника, пластмаса, маслени филтри на двигатели, домакински електроуреди и други. В Сардиния няма преработвателни и рециклиращи фабрики и съоръжения, отбелязва „Маритайм бюлетин“.

Италианските власти подозират или незаконно стоварване някъде в Сардиния или във водите на острова, или пък по-нататъшно транспортиране на отпадъците към други държави. Твърди се, че Сардиния се е превърнала в регионален център за отпадъци.

Отпадъчните товари по правило не изискват документи, сертифициращи този брак в съответствие с международната регулация, уточнява изданието. /NOVA