close
LifeStyle

Днес е най-силната магнитна буря за годината

slynce

Днес е най-силната магнитна буря за годината, съобщават световните агенции, като се позовават на информация от НАСА. Явлението е започнало още вчера, но днес и утре се очаква неговият пик, а краят му ще бъде чак през уикенда. Магнитните бури на Земята се случват, когато в магнитосферата на планетата се „удрят“ изхвърлени от Слънцето частици плазма. Ако те достигнат голяма сила, това може да доведе до излизане на електронното оборудване от строя, проблеми с радиовръзката и електрическите мрежи.

По време на магнитна буря реакцията на организма се изразява в главоболие, безсъние, липса на сили, депресия, резки промени в кръвното налягане и нарушения в работата на сърдечно-съдовата система. Според експертите едва 10% от населението на земята е чувствително към магнитните бури. Освен това реакцията на това явление е строго индивидуална за всеки.

Ако страдате от някакво заболяване или имате слаб имунитет, намирате се в стресова ситуация, напрегнати сте или емоционално изтощение, организмът ви може да преживее срив и да реагира на магнитните бури със сериозно влошаване на състоянието ви. За тези, които реагират най-много на магнитинте бури лекарите препоръчват в дните преди и по време на явлението да се въздържат от приема на алкохол и обилна храна, която е мазна, солена или лютива.

Пийте повече вода, не пренебрегвайте чайовете и соковете. Употребявайте такива напитки, които не оказват силно въздействие върху сърдечно-съдовата система. Въздържайте се от кафе и други силни и ободряващи напитки. Прекарвайте повече времена чист въздух. Сега не е моментът за силни физически натоварвания. /dnes.bg