close
България

Евакуират застрашеното от пожара село Влахи

pojar-gora

Започва евакуацията на застрашеното от пожара в Кресненското дефиле село Влахи. Властите разпоредиха хората да напуснат домовете си, тъй като огънят настъпва към селото, информира bTV.

След като снощи отново пламна южният фронт преди Влахи, днес до обяд се смяташе, че опасността е овладяна. Сега обаче пожарът отново се разраства.

В ранния следобед в района се разрази ураганен вятър се разрази, който носи пламъците към къщите. Затова всички жители трябва да се изнесат при близки и познати в други населени места.

Хората бяха предупредени да са в готовност, ако се наложи евакуация.

По-рано на брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че по разпореждане на Окръжна прокуратура продължават разпитите на  максимален брой свидетели, за да се стигне до повече информация от къде тръгва пожарът. Загубите са значителни, но обобщени цифри могат да бъдат дадени едва след  приключването на операцията, уточни вътрешният министър.

„В района над дефилето около 200 души имат за задача да изградят по продължението на ръба на хълма –  около 500 метра денивелация, няколко резервоарни системи, които ще ни позволят да вкараме вода. Така ще сме спокойни и ще спрем  разпространението на огъня”, обобщи шефът на пожарната главен комисар Николай Николов. По думите му вятърът е непредсказуем, непрекъснато мени посоката си и най-малката искра може да прерасне в потенциален пожар.