close
България

Задържаха в Сливен издирван от Англия пастор

pastor

37-годишен пастор от Англия ще бъде предаден на съдебните власти в родината си, реши Окръжният съд в Сливен. Чужденецът е бил обявен за издирване с европейска заповед за арест от родината си. През септември той не се е явил като подсъдим в Окръжния съд в Уестминстър по предявени му обвинения, свързани с детска порнография. Окръжният съд в Сливен потвърди и наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража”, издадена от английския съд – съобщиха от съдебната палата.

Пасторът дошъл в България преди месеци. Наел имоти под наем в ромския кв. „Надежда” в Сливен и в близкото до областния град село Самуилово, където го задържали полицаите.

От съдебната справка става ясно, че той е завършил колеж и е инженер по образование, но упражнява дейност като пастор.

Обвиненията във Великобритания му били повдигнати, след като в телефона му били намерени снимки на деца. Част от снимките, според тамошните закони, били квалифицирани като „неприлични”, а други като „забранени за притежаване”.

Пред Сливенския окръжен съд, Д.Р. заявил, че отхвърля обвиненията. Неговата теза била, че е нарочно дискредитиран и дошъл в България, защото се страхувал за живота си. Отрекъл в телефона му да е имало карта-памет, в която, според обвинението, били открити порнографските снимки. В своя защита заявил, че в ромското гето подпомагал обучението на над 100-ина деца, включително им осигурявал и дрехи. Казал, че има своя онлайн-църква.

В мотивите си към решението Окръжният съд в Сливен е посочил, че липсват предпоставките, посочени в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест /ЗЕЕЗА/, за да бъде отказано изпълнението на издадената в Англия заповед за арест. От друга страна, спрямо пастора са повдигнати обвинения за престъпления, за които британското законодателство предвижда до 10 години затвор. Тези деяния са наказуеми като престъпления от общ характер и от българския закон.

Още в съдебното заседание пасторът е заявил, че ще обжалва решението пред Апелативния съд в Бургас. В момента е в ареста – уточни зам.-председателят на Окръжния съд Мартин Данчев. От полицията уточниха, че по време на пребиваването си в България чужденецът не е извършил престъпления. /trud.bg