close
България

Задържаха мъж за отвличане

syd-burgas

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Георги К., привлечен като обвиняем за отвличане на лице с цел противозаконно лишаване от свобода (престъпление по чл. 142, ал. 3, т. 1, предл. второ, вр. ал. 2, т. 3, предл. второ, вр. ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б“а“ от НК), съобщиха от прокуратурата.

Георги К. е привлечен като обвиняем за това, че на 16.05.2018 г., в гр. Бургас, в района на УМБАЛ – Бургас, при условията на опасен рецидив, отвлякъл лице ненавършило 18-годишна възраст, В. М. на 16 години, като е употребил сила – хванал я с двете ръце за качулката на суитчъра, издърпал я и я качил принудително в лек автомобил.

Според съда, от събраните на досъдебното производство доказателства се извежда по категоричен начин обосновано предположение, че Георги К. е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Това престъпление се наказва с „Лишаване от свобода“ от 10 до 20 години или доживотен затвор, както и конфискация на част или цялото имущество на виновния. Съдебният състав прецени, че тежестта на предвидената санкция обуславя и наличието на реална опасност обвиняемият да се укрие, с цел да осуети наказателно преследване.

Видно от приложената справка за съдимост обвиняемият е лице с множество предходни осъждания, което показва престъпна упоритост и отказ да коригира поведението си. Поради това настоящата съдебна инстанция прие, че в случая е налице реална опасност Георги К. да извърши престъпление, ако не му бъде взета най-тежката мярка за неотклонение.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Бургас в тридневен срок.