close
Свят

Замразиха тялото на 14-годишна с надеждата да бъде върната към живот

lekar-izsledvane

14-годишно британско момиче, починало от рак, беше подложено на криогенно замразяване с надеждата, че може да бъде върнато към живот в бъдеще.

Малко преди смъртта си момичето е спечелило съдебно дело срещу баща си, който е бил против това тялото на дъщеря му да бъде замразено, докато от майка си среща подкрепа.

„Смятам, че криогенното съхранение ми дава шанс да бъда излекувана и събудена – дори и това да е след стотици години. Не искам да бъда погребана под земята. Искам да живея по-дълго и смятам, че в бъдещето може би ще намерят лек за моят вид рак и ще ме събудят“, мотивира се приживе момичето, цитирано от BBC.

BBC отбелязва, че криониката е процедура, в която цялото тяло се съхранява с надеждата, че е възможно в близко бъдеще то да бъде реанимирано. Техниката обаче е оспорвана и все още никой не знае дали е възможно тленните останки да бъдат връщани към живота.

В САЩ и Русия има инсталации, в които тела могат да бъдат съхранявани в течен азот при много ниски температури (под -130 градуса по Целзий). Такива устройства обаче няма в Обединеното кралство.

Цената на такова съхранение на тялото за неограничено време е около 37 000 паунда.