close
LifeStyle

Защо да използваме ленено масло

leneno maslo

В последно време все по-настоятелно лененото масло се спряга за по-добрата алтернатива на слънчогледовото олио и дори и на зехтина.

Но наистина ли лененото масло е толкова полезно? Какви са плюсовете и какви могат да бъдат минусите от неговата консумация?

Какво представлява

Лененото масло се извлича от ленено семe. Ленът е една от най-древните култури, отглеждани на хората. Семената на растението са кафяви и жълти, като и двата вида влизат в употреба. Съдържанието на масло в тях е поне 35%.

Има и два вида масло – едното се използва за индустриални цели, а другото – за директна консумация.

Първото се използва в бои и други химически продукти. То се извлича от лененото семе, което първо преминава термична обработка. Така се променя неговия състав.

Лененото масло, което е подходящо за консумация (flaxseed oil), e студено пресовано. Благодарение на този процес, хранителните вещества в продукта се запазват и се смята, че то е също толкова полезно, колкото и лененото семе.

Основният недостатък на лененото масло е, че бързо гранясва. Затова трябва да се съхранява в непрозрачно шише (най-добре черно) и далеч от слънчева светлина. Може и в хладилник, ако у дома е топло.

За какво да го използваме

Лененото масло е подходящо за салати, сладкиши и други ястия, които не изискват термична обработка. Според различни изследвания, то става канцерогенно, когато се загрее над 100 градуса.

Освен в кухнята, маслото им и редица други начини на приложение. Както и много други масла, лененото изпълнява повече от добре функцията си да хидратира кожата и косата.

Бори се с появата на бръчки и други несъвършенства, подпомага растежа на косата, елиминира пърхота и предотвратява накъсването.

Какви са плюсовете

Лененото семе и лененото масло са източник на омега 3 мастни киселини, алфа липоева киселина и фибри. Освен това, по-полезната алтернатива на олиото ни зарежда с витамините B3, B6 и C, както и с цинк и магнезий.

Мастните киселини подпомагат производството на протеини в организма, което повишава енергията и издръжливостта. Освен това, лененото семе повлиява положително високия холестерол, високите нива на кръвно налягане и предпазва от запушване на кръвоносните съдове, правейки образуваните тромбоцити по-лесни за преминаване.

Лененото масло повишава имунитета, подобрява състоянието на косата и ноктите, предпазва от възпалителни и дегенеративни заболявания. Смята се, че предпазва и от онкологични заболявания. Подобрява функцията на храносмилателната система.

Алфа липоевата киселина е от съществено значение както за физическото, така и за психичното ни здраве, но е трудно да си я набавим чрез храните, които консумираме ежедневно.

Затова лененото масло е подходяща добавка към менюто, ако страдаме от нервни разстройства и депресии. Чудесен избор е и за вегетарианците. /lifestyle.bg