close
България

КЕВР иска увеличение с 10,81% на природния газ от юли

priroden-gaz

Комисията за енергийно регулиране предлага увеличение с 10,81 на сто на природния газ от 1 юли, вместо исканите от “Булгаргаз” 18,5 процента, предава NOVA.

Предложението на КЕВР ще бъде обсъдено до края на този месец и прието окончателно решение на 1 юли. Ако влезе в сила, това вероятно ще се отрази и на тарифите за топлоенергия.

Цената от 1 юли, по която “Булгаргаз” следва да продава природен газ през следващите три месеца, е в размер на 400,95 лв. за 1000 куб. метра или 37,79 лв./MWh (без акциз и ДДС). В тази цена не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа.

От “Булгаргаз” подадоха заявление за утвърждаване на цена от 427,12 лева за 1000 куб. метра природен газ за третото тримесечие, което представлява ръст от 18,05 на сто спрямо моментна цена от 361,82 лева.

Общественият доставчик мотивира исканото поскъпване от 1 юли с очакваните по-високи цени на алтернативните горива на световните пазари – съответно с 11 процента на мазута и с 11,56 процента на газьола, което ще доведе до повишаване на доставните цени от “Газпром Експорт” с 11,5 на сто.

Експертите на енергийния регулатор се съгласяват с изчисленията на газовата компания, но намират надвзет приход от минали периоди и поскъпването няма да бъде толкова голямо, се посочва още в доклада на работната група на КЕВР.