close
LifeStyle

Киселото мляко намаля риска от сърдечни заболявания

kiselo-mlqko

Американските учени твърдят, че редовното използване на кисело мляко намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Резултатите от проучването са публикувани в Американския вестник за хипертония.

Проучванията показват, че редовното използване на кисело мляко може да намали риска от високо кръвно налягане. В допълнение, киселото мляко има положителен ефект върху здравето на сърцето.

Експериментът обхваща 55898 жени на възраст между 30 и 55 години и 18232 мъже на възраст между 40 и 75 години. Всички участници в изследването, започнали през 1980 г. са страдали от хипертония.

В хода на изследването авторите анализираха информацията за диетата и диетичните предпочитания на участниците в експеримента, които отговаряли на въпросите на лекарите на всеки четири години за 60 точки.

В резултат на това неочаквано се установи, че колкото повече кисело мляко са консумирали, толкова по-малко от сърдечно-съдови заболявания са страдали след няколко години.

Респондентите, които консумират две части кисело мляко седмично, в бъдеще имат 20% по-малък шанс за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Жените, които ядат кисело мляко най-малко два пъти седмично, са били 30 пъти по-малко изложени на риск от миокарден инфаркт. При мъжете тази цифра е малко по-ниска – феновете на киселото мляко имат 19% по-малка вероятност за развитие на миокарден инфаркт.