close
Свят

Китай вече успешно отглежда памук на Луната

semena

Първите семена, изпратени на луната с космическия апарат Chang’e-4 вече покълнаха, предават световните медии, цитирайки Китайската информационна агенция „Синхуа“.

За първи път в човешката история биологична материя започва да расте на естествения спътник на Земята, в условията на слаба гравитация, силна радиация и висока температура.

Лунната сонда, изпратена от Китай на невидимата за Земята страна на Луната, бе снабдена и с мини-оранжерия, носеща семена от картофи, арабидопсис (култура, близка до зелето), различни цъфтящи растения и яйца от копринени буби. Оранжерията представлява контейнер, изработен от специални материали от алуминиева сплав с височина 18 см, диаметър 16 см, нетен обем от 0,8 л и тегло 3 кг. Той съхранява семената заедно с вода, хранителен разтвор и въздух и е оборудване с камера и система за предаване на данни.

Първият биологичен експеримент, наречен „лунна мини биосфера“ е разработен от учени от 28 китайски университета, начело с югозападния университет Чонгкинг. Целта им е да проверят доколко  подобни култури биха могли да се развиват на Луната.

Китайският космически апарат кацна на 3 януари върху обратната страна на Луната.