close
България

Кога Сливен е бил четири пъти по-голям от Бургас

3

Кога Сливен е бил четири пъти по-голям от Бургас, Ямбол – два пъти, дори Тутракан е имал повече население от града ни?

Отговорът: През далечната 1888 г., няколко години след освобождението. Тогава Бургас е бил малко рибарско градче на брега на Черно море.

Тази интересна историческа подробност става публично известна от уникален документ. Той представлява факсимиле от вестник за населението в основните български градове в периода 1885-1888 година.
В графика Бургас е на 37-о място с население от 5865 души, Тутракан, който днес е почти обезлюден е по-напред със 7 164 души, Ямбол е два пъти по-голям с 10 771 души, а Сливен си изглежда град-гигант в сравнение с Бургас – 20 248 души.

Динамичното развитие на града започва в началото на 20-и век, когато там е открито пристанището, превърнало града в черноморски търговски център.

По-късно Бургас се разширява и увеличава след дарените от Александър Г. Коджакафалията земи за бедни и безимотни семейства. Стотици семейства се заселват и помагат за силните икономически години за града през 30-те. През 60-те години на миналия век Бургас окончателно се утвърждава като един от центровете на Югоизточна България с откриването на нефозавода.

Интересна историческа подробност е, че в момента центърът на региона можеше да е в Поморие, а не в Бургас.  В началото на 20-и век първоначалните планове са били пристанището, което дава първия тласък на града, да се изгради в древно Анхиало – място с много история и повече население от Бургазъ.

Легендата разказва, че тогава местните скочили и се възпротивили на идеята. Не искали в града им да идват моряци и чужденци, защото щели да „задяват” жените им. Така проектът за порта е преместен в Бургас, където местното население приело радушно предложението и през 1903 година пристанището е открито от княз Фердинанд I. / Флагман.бг