close
LifeStyle

Кои животни са по-интелигентни?

-kuche-i-kotka

Това е въпрос, по който любителите на кучета и котки спорят от векове – кои животни са по-интелигентни. Сега японски учени твърдят, че са разрешили спора, заявявайки че котките се справят добре колкото кучетата на различни тестове за памет, съответно – котките и кучетата са еднакво умни.

Отдавна е известно, че кучетата могат да си припомнят отминали събития – способност, позната като епизодична памет. Проучване на 49 домашни котки показало, че те могат да запомнят от коя купа са яли преди 15 минути. Последващи тестове показали, че котките, също както кучетата, са способни да реагират на човешки жестове, лицеви изражения и емоции.

„Интересна спекулация е, че котките могат да се наслаждават на спомените така, както го правят хората. За епизодичната памет се счита, че е свързана с интроспективната функция на ума. Нашето проучване предполага съществуването на определен тип съзнание при котките“, заявява Сахо Такаги от Токийския университет, предаде Телеграф.

Учените смятат, че котките могат да помнят много по-дълго време от измерените кратки периоди. Сахо Такаги счита, че изследването може да има практическо приложение. „Разбирането на котките може да помогне в изграждането на по-добра връзка между тях и хората. Котките могат да са толкова интелигентни, колкото кучетата – противно на общоприетото схващане, че кучетата са по-умни“, допълва той.

Експериментът открива нови възможности за изследване на това колко дълготрайни и колко богати могат да са спомените на котките. Миналата година учени от Унгария установиха, че кучетата са способни да си припомнят действията на своите собственици, дори без да са специално обучени или инструктирани.