close
България

Митничари задържаха 3 т контрабанден тютюн за наргиле за над 1 000 000 лв.

1501147916

3 тона контрабанден тютюн за наргиле за над  1 000 000 лева задържаха служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ в Митница Бургас.

На пристанище Бургас пристига контейнер от Дубай/ОАЕ/, предназначен за получател в България.  Според подадените към българските митнически власти обобщена декларация за въвеждане и декларация за временно складиране, съдържанието на контейнера се състои изцяло от мебели.

На 26.07.2017 г. служители на отдел „Митническо разузнаване и разследване“ в Митница Бургас селектират контейнера  за рентгенова инспекция, при която установяват нехарактерна плътност на съдържанието.

При последвалата щателна митническа проверка се установява, че освен редовно декларираните мебели, вътре се намират и 3000 броя кутии от по 1 килограм всяка, или общо 3 000 килограма, съдържащи тютюн за наргиле.

За цялото количество задържан тютюн за наргиле дължимият акциз е в размер на 456 000 лева. Средната продажна цена, според регистъра за цените на тютюневите изделия, възлиза на 360 лева за килограм.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на Митница Бургас под надзора на Окръжна прокуратура Бургас. Контрабандната стока и контейнерът са задържани.