close
България

Над 9000 жители на община Ямбол подадоха годишните си данъчни декларации

nap-virus

Успешно приключи данъчната кампания за физическите лица и в офиса на НАП в Ямбол, където до 2 май са приети общо 9081 декларации, като почти 80 % от тях – 7250 са подадени с персонален идентификационен код (ПИК) и електронен подпис. На гише са приети 1432 формуляра, а по пощата почти 400.

Близо 700 000 души в цялата страна са подали декларациите си пред НАП, като са декларирали данък върху доходите на стойност почти 221 млн. лв., сочат данните на приходната агенция. Над 83 % от декларациите са подадени по интернет с ПИК на НАП или електронен подпис. Повече от 72% от гражданите са се възползвали от предварително попълнените декларации за доходите, които са достъпни в Портала за е-услуги на агенцията.

В случай на допуснати неточности в декларираните данни, до 30 септември 2023 г. данъкоплатците имат възможност да направят промени, като подадат коригираща декларация.

„Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени от физическите лица през 2022 г., приключи успешно. За поредна година отчитаме завишен брой на подадените декларации, което се дължи на по-високите данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания. Благодаря на колегите в НАП за професионализма и за отлично свършената работа и на гражданите, които добросъвестно изпълниха ангажимента си към фиска. Ние ще продължим да ги подпомагаме и улесняваме при изпълнението на задълженията им, като развиваме електронните услуги“, каза заместник изпълнителният директор на приходната агенция Калинка Заркова.