close
България

Обжалват плажа с чадъри за 36 ст.

556121

Три процедури за отдаване на концесия на плажа в къмпинг „Нестинарка“ и още две пясъчни ивици на морето се обжалват пред КЗК. Това съобщи служебният министър на туризма Стела Балтова при представяне на приоритетите си.

Фирмата, която беше избрана да стопанисва плажа в къмпинг „Нестинарка“, предложи чадърът и шезлонгът да струват по 36 ст. през следващите 20 години. Друг от кандидатите да стопанисват ивицата обаче е подал жалба пред КЗК. Конкурсите за концесиониране на 8 ивици бяха започнати от Министерството на туризма под ръководството на бившия министър Николина Ангелкова. В хода на процедурите обаче компании, които кандидатстват се оплакаха, че са отстранени неправомерно, въпреки че предлагат безплатни плажове.

Идеята на новите правила на концесиите беше да се намалят цените на плажните услуги. Практиката обаче показа, че само компанията, която иска да стопансва „Нестинарка“, предложи ниска цена за чадъри и шезлонги, докато част от победителите спечелиха с цени от 7-8 лева за всяка от тези услуги.

Освен процедурата за „Нестинарка“ пред КЗК се обжалват и конкурсите за плажовете Бургас-север и Поморие-централен. За останалите пет търга предстои да бъдат сключени договори.

6 от плажовете са „висящи“, обясни Балтова. Министерството на туризма е инициирало отдаването им на концесия, но за това няма решение от МС. Затова и плажовете Кранево-централен, Варна-център, къмпинг „Юг“, Свети Влас-болницата, Ахтопол-север и Росенец-север вероятно ще бъдат отдадени под наем. Кои плажове ще имат стопани през това лято ще стане ясно в края на март, но се очаква 150 от общо близо 210 ивици да имат концесионер или наемател.

Министър Балтова обясни още, че се предвижда консултант да дава съвети и да отговаря на въпроси на бизнеса на сайта на ведомството. Сред приоритетите в работата на Балтова е да се решат проблемните текстове в подготвените промени в Закона за туризма, да се инициира рекламна кампания на страната и да се работи за привличане на вътрешни туристи. На дневен ред е и проблемът с кадрите, както и привличането на нови експерти във ведомството. /standartnews.com