close
България

Облачно и дъждовно време ни чака днес

esen

Над страната днес преминава средиземноморският циклон „Филип“ и ще донесе облачно време и валежи – значителни на места в Западна България и Родопската област.

В 7 области на страната е обявен оранжев код за силен дъжд – в София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Очакват се количества между 35 и 65 л/кв. м, а в отделни райони и повече. В Кърджали ще духа и силен вятър със скорост 14-19 м/сек и пориви до 22-24 м/сек.

Жълт код е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Пловдив.

На изток е обявен жълт код за силен вятър – в Бургас, Варна, Добрич, Ямбол, Сливен, Хасково.

В източната половина на страната ще е топло, с дневни температури над 15 градуса; там преваляванията ще са слаби и само на отделни места. В северозападните райони ще нахлуе студен въздух и максималните температури ще са около 6-7 градуса, в София – 9. През нощта валежите ще продължат.

В планините ще бъде облачно. Ще има валежи от дъжд, над 1800-2000 м – от сняг, в масивите от Западна България – значителни. В западните райони на Стара планина, където ще нахлуе студен въздух, валежите от сняг ще са над 1500 м. Ще духа бурен, по високите и открити части ураганен вятър от юг-югозапад, който през деня в северозападните райони ще се ориентира от север-североизток и ще отслабне. Максималната температура на 1200 метра ще е около 8, на 2000 метра – около 3 градуса.

По Черноморието ще е предимно облачно. Слаби превалявания от дъжд ще има главно по Северното Черноморие. Ще духа силен южен вятър. Максималните температури ще са 15 – 18 градуса.

1