close
България

Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд бургазлия, причинил смъртта на свой съгражданин при катастрофа

sydebna-zala

Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд Стойчо Ф. (на 39г., живущ в Бургас). Той е подсъдим за това, че на 20.05.2016 г., на автомагистрала „Тракия“, в землището на с.Събрано, общ. Нова Загора, при управление на лек автомобил „Тойота Ланд Круйзер“, нарушил правилата за движение по пътищата, и по непредпазливост причинил смъртта на Пламен Д., на 32 години, от гр. Бургас – престъпление по чл.343, ал.1, б.“в“, предл.1, вр.чл.342, ал.1 от НК.

Подсъдимият Стойчо Ф., на 39 години, живущ в гр. Бургас, е правоспособен водач на МПС категория „С“, „В“, „АМ“ и „ТКТ“ от 30.11.1995 г.

През май 2016 г. подсъдимият работел като охранител в охранителна фирма „РС Секюрити“ ЕООД – гр. Бургас.

На 19.05.2016 г., вечерта, Стойчо Ф., заедно с други свои колеги, били в гр.София, за да присъстват на тържество по случай 20-годишнината от създаване на Застрахователно дружество „Армеец“. На празничното събитие, като член на Българската карате киокушин федерация, бил поканен и присъствал и постр.Пламен Д., на 32 години, който също бил от Бургас.

На следващия ден – 20.05.2016 г., преди обяд, подсъдимият решил да се прибира от гр.София към гр. Бургас, като се уговорили да пътуват заедно с пострадалия. Около 10,00 часа те тръгнали от гр. София с лек автомобил марка „Тойота Ланд Круйзер 120“, като се движели по автомагистрала „Тракия“. Времето било ясно и слънчево, а пътната настилка била суха. Водач на автомобила бил подсъдимия, а пострадалия пътувал на предната дясна седалка. Двамата нямали поставени обезопасителни колани.

Около обяд, без да спират за почивка, те достигнали в района на с.Събрано, общ. Нова Загора, като Стойчо Ф. управлявал лекия автомобил „Тойота Ланд Круйзер“ със скорост от около 129 км/час. В резултат на натрупаната умора, при движение в зоната на равен и прав участък от пътя, който бил с две ленти за движение и аварийна лента в дясно от тях, км.229,600 от АМ „Тракия“, Стойчо Ф. се унесъл и заспал за кратко, загубвайки контрол върху автомобила. Автомобилът променил частично направлението си на движение, като достигнал до лявата мантинела и я протрил странично. В този момент подсъдимият се разбудил, осъзнал действията си и рязко завъртял волана на дясно, при което настъпила загуба на управление. Автомобилът продължил движението си при ротация около вертикалната си ос, като преминал косо през двете ленти за движение и аварийната лента и достигнал дясната граница на десния банкет, след който следвал низходящ скат, с денивелация от 2,1 метра спрямо нивото на платното. Тогава подсъдимият извършил нова маневра за завиване на ляво, при което е настъпила пълна загуба на управление. Автомобилът напуснал пътното платно, преминал последователно през затревения банкет и се преобърнал в посока, обратна на часовниковата стрелка, прелитайки през десния скат и преминавайки през телена оградна мрежа, разположена на около два метра от банкета. Автомобилът паднал в нивата и спрял, като се е преобърнал с дясната странична повърхност напред. Във фазата на преобръщане на автомобила е изпаднал първо постр. Пламен Д., след което и Стойчо Ф.

Пострадалият бил приет в Клиника по гръдна хирургия в много тежко общо състояние с диагноза „контузия на главата, шията, гръдния кош, таза и крайниците. Сътресение и контузия на мозъка“. Въпреки оказаната медицинска помощ, в 19,15 часа пострадалият починал в МБАЛ „Проф.д-р Ст. Киркович“ – Стара Загора.

Окръжен съд – Сливен е насрочил заседанието си за 05.04.2017г.