close
България

Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд Тодор Т. и Тихомир Д. за извършен грабеж в условието на опасен рецидив

syd-sliven

Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд Тодор Т. /на 27г. безработен и осъждан/ и Тихомир Д. /на 25г. безработен и осъждан/, затова че на 06.09.2016 г., в гр.Сливен, на бул. „ Цар Освободител“, в условията на опасен рецидив и в съучастие помежду си като съизвършители отнели чужда движима вещ – мобилен телефон Samsung GALAKSI S 5 SM – G 900 FD с калъф за него на  обща стойност 303 лв., от владението на Д.П., с намерение противозаконно да я присвоят, като употребили за това сила – престъпление по чл.199 ал.1 т.4 вр.чл.198 ал.1 вр.чл.29, ал.1 б.“б“ вр. чл.20 ал.2 от НК, съобщиха от прокуратурата.

И двамата обвиняеми са многократно осъждани за извършени престъпления от общ характер.

На 05.09.2016 г. обв.Тодор Т. от гр.Стара Загора, заедно с приятелката си – св.К. отишли на гости на обв.Тихомир Д., който живеел при майка си в с. Езеро, общ. Нова Загора. Там те употребили алкохол, а впоследствие и  метамфетамин или т. нар. „пико“, след което решили да отидат до гр.Сливен. За целта, те наели таксиметров автомобил, който ги откарал до града и ги оставил. Около полунощ двамата обвиняеми и св.К., се движели по главната улица на града – бул.“ Цар Освободител“, когато решили да ограбят някое непознато лице, за да си набавят средства. На една от пейките пред сградата на НТС, те забелязали момче – постр.Д. П., което стояло и си разглеждало мобилния телефон – м.Samsung Galaksi S 5 SM – G 900 FD. Няколко минути след това обвиняемите решили да заговорят пострадалия, който те не познавали, като го попитат за преминалия преди това велосипедист под предлог, че го търсят. Двамата обвиняеми заявили, че са от полицията и в момента провеждат акция за наркодилъри. Обв.Тодор Т.  наредил на пострадалия да си предостави чантата за проверка.  Пострадалият се подчинил и след като установил, че в чантата няма нищо, освен портфейл с три лева, му я върнал. Тогава се намесил обв.Тихомир Д., който продължил „проверката“ като поискал личната карта на пострадалия. Обв.Тодор Т. поискал от пострадалия мобилния му телефон, за да провери проведените разговори. Когато стигнали до павилион за наливна парфюмерия, забелязал неосветената част зад павилиона и повел всички натам, за да могат безпрепятствено да ограбят пострадалия. Последният също тръгнал с обвиняемите, тъй като в тази посока се намирал жилищния блок, в който той живеел, очаквайки да му бъде върнат телефона. Вместо това обаче, обв.Тодор Т. възползвайки се от тъмнината, целейки да отнеме окончателно веща, нападнал пострадалия, нанесъл му няколко удара с юмрук по лицето, в областта на лявото око, след което го блъснал силно с две ръце. В резултат на удара и блъскането пострадалият залитнал и изгубил равновесие. През това време двамата обвиняеми и св.К., бягайки изчезнали с телефона в неизвестна посока. Пострадалият помолил намиращ се наблизо младеж да се обади на тел.112 и той лично обяснил на диспечера за случилото се.

На следващия ден св.К., отишла в заложна къща „Доверие“ в гр.Стара Загора и заложила мобилния телефон за сумата от 150 лв.

С протокол за доброволно предаване от 11.01.2017 г. св.Т. предал откраднатия телефон, който с разписка от 16.01.2017 г. бил върнат на пострадалия.

По отношение на извършеното от св.В.К. с постановление на РП – Сливен част от материалите по делото са отделени и изпратени по компетентност в РП – Стара Загора, с оглед престъпление по чл.215 от НК /вещно укривателство/, извършено на територията на гр. Стара Загора.

По делото е назначена съдебно-медицинска експертиза, от която се установява, че в резултат на настъпилия на 06.09.2016 г. инцидент и нанесеният му побой, постр.Д. П. е получил контузия на лявата половина на лицето с наличие на кръвонасядания и оток на тъканите в лявата скулна област, както и сътресение на мозъка, което е протекло с вегетативни прояви и временни психични прояви.Описаните увреждания са причинили „временно разстройство на здравето, неопасно за живота“.

Към настоящия момент обв.Тодор Т. и обв.Тихомир Д. изтърпяват присъди с наказание „лишаване от свобода“ по предходни осъждания.

Окръжен съд Сливен е насрочил делото за разглеждане на 19.07.2017г.