close
България

Омбудсманът иска асистент за всяко дете с увреждане

maq-manolova

Омбудсманът Мая Манолова поиска асистент за всяко дете с увреждане с право на чужда помощ. Тя очерта предложения за четири основни стъпки за решаване на проблемите на децата с увреждане по време на дискусия.

Манолова поиска да се потърси изравняване на благоприятните условия на приемни семейства, които отглеждат деца с увреждания, с тези на биологичните родители, които се грижат за децата си с увреждания. Тя предлага още да се даде възможност на родителите на деца с увреждания да натрупват трудов и осигурителен стаж за периода на грижа към децата.

Според Мая Манолова децата с увреждания не могат да бъдат заложници на политически кризи, да живеят в очакване на следващи избори, на формиране на нови правителства и мнозинства, правата им трябва да бъдат гарантирани всекидневно от институциите, предаде БТА.

Омбудсманът смята, че основен проблем е липсата на устойчивост на програмите и проектите за личен и социален асистент, както и тежките изисквания за кандидатстване по програмите, невъзможността да се кандидатства, когато увреждането е настъпило след старта на програмата.

Д-р Боряна Холевич от Сдружението на лекарите от ТЕЛК възрази срещу липсата на наредба за определяне на вида и степента на увреждане на децата – приравняват се деца към възрастни, което по думите й е неправилно. Тя е и против деца с вродени аномалии на всеки три години да вадят „безумни изследвания и документи“, а лекарите да преписват едно и също.

Според нея в една нова наредба за експертизата при деца ясно трябва да бъдат посочени състоянията, при които еднократно ТЕЛК да определя вида и степента на увреждане. Мая Христова, майка на дете с хематологично заболяване, каза, че когато настъпи такова заболяване, то идва бързо, внезапно и не пита родителите колко са подготвени.

По думите й лечението на подобни заболявания става само на три места в България – София, Пловдив и Варна, а по същото време, когато цялата енергия на семейството е насочена към лечението, всички останали документи като ТЕЛК-ови решения, социални права се вадят по места. Тя поиска и право на по-голям отпуск за родителите на болни деца, тъй като на практика те са изправени пред тежката съдба да загубят и работата си. В такъв случай и ние самите ставаме ползватели на социални услуги на държавата, допълни Христова.

Тя възрази и срещу попълването на едни и същи анкети за различни заболявания при кандидатстването за лични асистенти.

Майките на деца с увреждания ще направят нов национален протест на 7 декември, съобщиха самите те. По думите на майките всеки път им се обещава електронен регистър на хората с увреждания, но такъв все още няма.

Те подкрепят новата помощ за деца с тежки увреждания от 930 лева, но попитаха какво се случва, след като детето навърши 18 години, а има същите нужди и получава 120 лева помощ. Затова и от различните организации поискаха обща политика за хората с увреждания, а не само за децата, което беше подкрепено от изпълнителния директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски.

Капка Панайотова от Центъра за независим живот смята, че основният проблем на децата с увреждане е липсата на адекватно образование. Всичко онова, за което говорим, трябва да минава пред образованието на децата с увреждания и асистентската услуга, техническите средства също трябва да бъдат за образование, допълни тя. По думите й асистентската услуга не трябва да се разглежда през призмата на родителите, а на детето. Панайотова смята, че никой няма да отнеме родителстването, ако тя се осъществява от други хора.

Тя допълни, че е и против родителите да ходят с детето на училище, защото това създава проблеми с неговата адаптация. Проблемът на родителите е, че през увреждането не могат да видят другото в детето си – никога не мога да приема тезата, че моето дете е толкова увредено, че нищо не може да прави, заяви Капка Панайотова.

Пенка Георгиева, член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, сигнализира за злоупотреби с медицинските изделия и поиска отпадането на изискване за ЛКК становище. Тя настоява да има обществени поръчки медицинските изделия да влязат в задължителен регистър с регистър на цената, за да няма злоупотреби.

Майка на дете с епилепсия, незрящо и глухо, смята, че софийската програма за асистенти е унизителна, тъй като помага на тези деца, които имат по-малка нужда, например на ходещите на училище.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че е отворена за промени в програмата, но смята, че трябва да се подкрепи образованието на децата, защото те ще станат възрастни и трябва да се оправят сами. Тя припомни, че за последните няколко години на територията на Столична община са разкрити 40 социални услуги, от тях 21 са за деца с увреждания.

Само за 2016 г. бяха разкрити 4 социални услуги за деца с увреждания, а през 2017 г. предстои разкриването на център за социална рехабилитация на деца от аутистичния спектър в Горубляне, център от семеен тип и дневен център за деца и младежи в Драгалевци. По думите й има още много какво да се прави за достъпността на градската среда, но всички нови сгради на детски градини и училища са с осигурена пълна достъпност. /dnes.bg