close
LifeStyle

Осем храни, които никога не се развалят

med

Срокът на годност е сред най-важните фактори за храната, която консумираме ежедневно. Колкото и невероятно да звучи обаче, има продукти които практически няма как да се развалят, пише Агрозона.

Вижте кои са те и защо е добре да разполагате с тях в запасите на домакинството си.

Захар

Захарта е вредна, но ако ви трябва бърза доза енергия, тя е идеален вариант за целта. Бъдете сигурни, че ако не бъде нападната от нашественици като мравки или друг вид насекоми, захарта в шкафа винаги е годна за консумация.

Сол

Солта също не е за препоръчване в големи количества, но може да я използвате за консервиране на зеленчуци и дори за направата на домашен сапун.

Сода бикарбонат

Тя е мултиприложима съставка. Повечето от нас я използват за печенето на тестени изделия. Но тя може да се добави в домашна паста за зъби, да се използва за миене на съдове, пране на дрехи, неутрализиране на миризми и др.

Кафе и какао

Тези разтворими съставки имат изключително дълъг срок на годност, стига да са закупени във вакуумирана опаковка.

Пшеница

Тя може да остане годна за десетилетия. 25% от храната в световен мащаб е направена от пшеница, включително брашно, хляб, паста и други видове основни храни.

Бял ориз

Не забравяйте, че правилото важи само за белия ориз. Кафявият има далеч по-кратък срок на годност.

Мед

Здравословен, естествен подсладител, който никога няма да се развали. След няколко години, може и да стане трудно да гребнете от него, но всичко си идва на мястото, когато го загреете леко на котлона.

Соев сос

Нетипична добавка за родната кухня, но пък за сметка на това с дълъг срок на годност. Ако опитате, ще се убедите сами, че зеленчуците на тиган стават уникално вкусни с него.