close
България

Откриха уран и във водата на Първомай

izsledvane-probi

В три от общо 13 кладенеца за питейна вода на територията на община Първомай е открито наличие на естествен уран, потвърди за bTV кметът на общината Ангел Папазов.

Това е станало в края на миналата седмица при проверка специалисти на Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Два от кладенците захранват с вода Първомай и кварталите му, а третият – село Караджалово. Водата от тях спряна, жителите са предупредени да не я ползват за питейни нужди.

Няма опасност за населението, увери Папазов. Кладенците са спрени от работа още на 12 април. Водата може да се ползва за земеделие, ако има опасност, ще уведомим хората, добави още той. Предстои повторно вземане на проби от крайните потребители. В града и околните села няма въведен режим на вода, тъй като в останалите кладенци има достатъчно количество вода.

Миналата седмица Министерството на здравеопазването препоръча и водата в Хасково да не се използва за пиене и готвене заради несъответствие в допустимите нива на уран.

Междувременно започва изследване за наличието на уран и алфа активност и на деветте помпени станции, които захранват града с вода. То ще бъде извършено в акредитирана лаборатория на РИОСВ – Хасково, а нивата на радиация ще се проверяват в София. До края на деня се очаква да стане ясно кои водоизточници са замърсени с уран и дали ще бъдат изключени.

Питейната вода в Хасково се осигурява от 12 водоноски. В социалните заведения и детските градини има осигурена бутилирана вода от кметството.