close
LifeStyle

Пречистете организма с червени боровинки

cherveni-borovinki

Червените боровинки са любими на много хора. Купуваме си ги предимно сушени и ги хапваме с удоволствие. Имат сладко-кисел вкус, но освен това помагат в борбата с различни болести.

Плодът съдържа жизненоважни за организма вещества като витамините А, C, D, B6, B12, а също така калций, желязо и магнезий.

Американският департамент по земеделие препоръчва да приемаме 1 купичка и половина от плода всеки ден. Ако обичаме сушените червени боровинки, то трябва да консумираме 1/3 купичка, тъй като в тях има по-голямо количество захари.

Възрастните консумират близо 2 00 калории на ден. Консултантите по хранене препоръчват при някои диети да хапваме червения плод, защото той съдържа по-малко калории. Затова този вид боровинка се използва в много зърнени закуски.

Плодът съдържа диетични фибри, които спомагат при сърдечносъдови проблеми. Изследване на американския институт по медицина показва, че жените трябва да ядат по 25 грама фибри на ден, а мъжете 38. Една шепа от сушените плодове съдържа около 3 грама фибри.

Сокът от червена боровинка има силно пречистващо действие. Много често се използва за детоксикация на организма. За тази цел се препоръчва пиенето на до две чаши от 200 грама на ден (суров сок). Желателно е той да е приготвен на момент, със сокоизтисквачка например, а не бутилиран пише puls.bg