close
България

Птичи грип и в Ямболско

kokoshki

Първично огнище на птичи грип е констатирано в ямболско. Намерени са мъртви малки бели чапли в язовир „Трънково“ в община Елхово.

Във връзка с това Областната епизоотична комисия проведе спешно заседание, на което набеляза мерки, съобщават от Областната администрация в Ямбол.

Това е четвъртата област в страната, където заболяването е открито. Огнища на птичи грип вече са регистрирани във Видинско, Врачанско и Пловдивско.

Областният управител на Ямбол е издал заповед да бъдат свикани за заседания и общинските епизоотични комисии в Общините Елхово и Тунджа. Целта е да бъдат набелязани и предприети спешни конкретни мерки, за да се предотврати разпространението на болестта.

Специалистите уверяват, че за хората няма опасност от консумация на птиче месо и продукти от птици.

Областната епизоотична комисия е определила 3-километрова зона около огнището. В нея влизат елховското село Трънково и тунджанското село Дряново.

Зоната за наблюдение около огнището е 10 км. В нея влизат селата Коневец, Маломир и Драма от община Тунджа и Кирилово, Бояново, Изгрев, Пчела и Малък манастир от Елхово.

Преместването и транспортирането на домашни или други птици в зоните се забранява. Забранява се също да се провеждат изложби, пазари или да се организират други събирания на живи домашни и диви птици в Ямбол и Елхово.

Домашните птици във всички стопанства трябва да се преброят.

Засилва се наблюдението на популации от диви птици и по-специално на водни птици. Ще се извършва продължаващо наблюдение върху умрели и болни птици.

Разпоредено е ветеринарномедицинските специалисти да имат постоянни дежурства в празнични и почивни дни на „горещи телефони“. На тях могат да се подават сигнали за повишена смъртност при домашни птици или открити трупове на диви птици.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол ще контролира изпълнението на мерките.