close
България

Разбиха група за лихварство, рекет и побои в Сливен

arest-GDBOP-policiq
Спецпрокуратурата повдигна обвинения на петима участници в престъпна група за лихварство, рекет и нанасяне на телесни повреди с цел незаконни доходи.

Групата е задържана на 6 април в Сливен при специализирана операция на ГДБОП, съобщиха от държавното обвинение.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров по време на спецоперацията в Сливен са били командировани зам.-главният прокурор Борислав Сарафов и Иван Гешев – ръководител на Специализираната прокуратура.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от януари 2016 г. Близо 30 са свидетелите, пострадали от силовите й действия, които са дали показания пред съдия.

Участниците предоставяли кредити срещу високи лихви, предимно от 500 до 1000 лв., на бедни хора от Сливен и региона. При най-малко забавяне на плащанията от страна на кредитополучателите следвали заплахи и побоища.

Нерядко членове на групата нахълтвали в домовете на длъжниците и „прибирали“ телевизори, хладилници и други вещи, за да ги продадат и да върнат „инвестицията си“ заедно с лихвите.

Двама от задържаните – лидерът на групата Йордан Божириков и Даниел  Вълчев са многократно осъждани. И у двамата са намерени неголеми количества марихуана.

Събрани са множество доказателства относно структурата на престъпната група и функциите на всеки от участниците в нея. Продължава установяването на пострадали от престъпната дейност на групата.

На 9 април 2017 г. Специализираният наказателен съд уважи искането на наблюдаващия прокурор за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на трима от участниците – на ръководителя Йордан Божириков, на Даниел Вълчев и Светослав Саръиванов.