close
България

РИОСВ – Бургас провери сигнал за строителство на къмпинг „Градина“

riosv-bugas

РИОСВ-Бургас извърши проверка на сигнал за строителство на къмпинг „Градина“ в землището на Созопол, получен късно вчера в инспекцията. По време на проверката се установи, че строителството засяга частни имоти с проведени процедури по екологичното законодателство.

Строителният обект не е обозначен, но по местоположението му става ясно, че се касае за съгласувано скоро инвестиционно предложение за изграждане на ресторант, бар, магазини, обслужваща улица и паркинг в частен имот на площ от 5,5 дка.

Имотът попада в границите на защитена зона „Бакърлъка“ – защитена зона за опазване на дивите птици, и граничи със защитена зона „Плаж Градина – Златна рибка“ – за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. РИОСВ-Бургас е провела процедура по реда на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие, чрез изискан доклад за оценка на съвместимостта на инвестиционното предложение с предмета и целите на опазване на защитените зони. Процедурата е приключила с решение №БС-2-ОС/14.03.2018г., с което инвестиционното предложение е съгласувано.

Решението не е обжалвано в законоустановения срок и е влязло в сила. Имотът, предмет на инвестиционното предложение, попада в устройствена зона за курорт и допълващи дейности съгласно ОУП на Община Созопол, който е преминал през екологична оценка в МОСВ.

По отношение на строителството и спазването на ЗУТ, РИОСВ ще сезира компетентните органи – Община Созопол и РДНСК Бургас.