close
България

Светият Синод дари 3 апарата за лечение на онкоболни деца

darenie

Светият Синод на Българската православна църква дари на болница ИСУЛ три апарата за лечение на онкоболни деца. Парите са от благотворителната кампания на Синода – „Деца рисуват за деца“. Творбите на малките художници бяха разпродадени през лятото на благотворителен базар. Събраните средства са 10 000 лв. С тях бяха закупени три инфузоматни апарата – волуметрични помпи за прецизно регулиране на медикаментозните вливания при лечението на онкоболни деца.

Вчера, от името на Св. Синод и на децата-творци, Ловчанският митрополит Гавриил предаде дарението на доц. д-р д.м. Добрин Константинов, управител на Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания (СБАЛДОХЗ-София). Митрополит Гавриил изрази надеждата, че дарението ще помогне за бързото излекуване на малчуганите, както и за по-леката работа на медицинските екипи, които денонощно се грижат за оздравяването им. От името на болницата, отделението, медиците и пациентите, доц. д-р Константинов сърдечно благодари на Св. Синод за направеното дарение, като обясни, че именно чрез инфузоматните помпи извършваното в болницата лечение става възможно и е с необходимата прецизност в дозировката на предписваните лекарства. Управителят на онкохематологията за деца сподели възхищението си от инициативата на Църквата, защото чрез невинността и обичта на децата, чрез вдъхновеното им творчество, ние най-добре се учим на вяра, доброта и взаимопомощ. Той посочи, че и в бъдеще двете страни – Църквата и болницата – ще си сътрудничат в присъщите им дейности с цел приобщаване към това, което ни лекува, сближава и извисява.

Децата са следващите духовници, лекари, депутати, министри. Трябва да положим всички усилия, за да им помогнем да станат по-добри от нас, за да има родината ни желаното от всички успешно развитие и благословено бъдеще“, каза митрополит Гавриил. /standartnews.com