close
България

Сливенските гимназисти с по-добри резултати по математика

uchilitshe-klasna-staq

26,25 точки от общо 100 са получили седмокласниците в Сливенска област на националното външно оценяване (НВО) по БЕЛ, а средният брой точки е 37,876 точки. Разликата спрямо 2017 година е 1% , съобщи Надежда Тодорова, експерт в Регионалното управление по образование в Сливен.  18 училища от областта не покриват изисквания минимум учениците да имат успех под 16 точки.

По математика средният успех е 27,48, с 1,5 точка повече спрямо миналата година, информира Димитър Назъров. Той добави,  че  тази година се увеличават както слабите, така и добрите и много добрите оценки.  Училищата с високи резултати по математика в областта са ПМГ „Добри Чинтулов”, Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”, 7-мо Основно училище „Панайот Хитов”, 3-то Основно училище „Д-р Иван Селимински”, училище „Никола Вапцаров” в село Ябланово, 12-то Основно училище „Елисавета Багряна” и 4-то Основно училище „ Димитър Петров.

Основните причини за слабия резултат са, че голяма част от учениците са билингви, които поради недоброто владеене на книжовния български език по-трудно усвояват учебния материал. Общият брой на седмокласниците, явили се на външно оценяване е 1658.

Началникът на Регионалното управление по образование Бисерка Михалева коментира, че голяма част родителите на децата – билингви  не ги пускат на училище, момичета се женят, а момчетата стават бащи и трябва да се грижат за семейството си. По думите й е много важно семейството да стои зад децата и помага те да завършат средното си образование и да продължат обучението си във висши учебни заведения.

Проблемът  в Сливенска област е задържането на учениците в училище в начален и прогимназиален клас. От началото на годината досега с помощта на Механизма за връщане на децата в училище, обратно в клас са се върнали 2 106 ученици. За преодоляване на обучителните умения са сформирани 592 групи по проект „Твоят час” , като броят на включените в тях ученици е 5 235 от I –XII клас.

Продължава дейността на „Училище за родители”. Основната цел е непълнолетни майки и бащи, които са напуснали учебните заведения да продължат образованието си в самостоятелна форма, каза още Бисерка Михалева.  /dariknews.bg