close
България

Строителството в Бургас се изнася в покрайнините

burgas-izgled

Бургас ще продължава да расте, като строителството ще бъде изнесено в покрайнините. Това е един от основните приоритети пред черноморската община за следващата година, обясни кметът Димитър Николов при представянето на проектобюджета за 2017 г.

„Ограничената територия на Бургас ни изправя пред ново предизвикателство в опита да се намери баланс между желаещите да инвестират или да си закупят жилища в Бургас и гражданите, които вече имат собствени жилища и са против строителството на нови сгради. Масовото недоволство ни принуждава да вземем по-активна роля и да дадем възможност да се урегулират нови територии и да се дадат инфраструктурни възможности за изграждане на ново жилищно строителство, както и на индустриални и търговски зони”, заяви градоначалникът.

Местната администрация вече е изработила подробни устройствени планове за нови зони, в които ще се даде възможност за жилищно строителство. Става въпрос за разширение на строителните граници на Бургас към кв. „Банево“ – на изток в регулация влизат 258 дка, а на запад – 175 дка. Местността „Острица” 1 и 2 се разширява с 2124 дка. Територията на кв. „Долно Езерово“ – север се увеличава с 31 дка. Местността „Кюшето“ /курортна зона „Ъгъла”/ се разширява с 1480 дка, а 95% от територията влиза в регулация.

Предвижда се още разширение на зона Минерални бани с 1547 дка, квартал „Крайморие“ – нови 3011 дка.
Най-големият бургаски комплекс „Меден рудник” ще стане още по-голям. В зона Б разширението ще е с 166 дка, а в зона Д – 1130 дка.

С цел увеличаване на възможностите на бургаския бизнес за инвестиции в цехове, предприятия и офиси и създаването на нови работни места, от 2017 г. се изготвят процедури за ПУП (Подробен устройствен план) и разширяване на някои от индустриалните територии. Промишлена зона „Север“ се увеличава с 920 дка, зона „Долно Езерово“ – 850 дка, а зона „Меден рудник“ /по пътя за Средец/ – 650 дка

Кметът Николов уточни, че масовата реституция е възстановила повече от 450 урегулирани поземлени имота в Бургас. Повечето от тях се намират в центъра на града и някои от жилищните комплекси – „Славейков”, „Изгрев”, „Лазур” и „Зорница”. Общината е отказала издаването на строителни разрешителни в тези части.

„Поради тази причина срещу Общината са заведени много дела, които са приключили в наш ущърб. Това създава допълнително напрежение между вече съществуващите сгради и новите строители.

Градоначалникът е категоричен, че няма да се строи в зелени зони, детски и спортни площадки.