close
България

Сухопътните войски отбелязват 131-та годишнина от своето създаване

syhopatni-voiski

Ден на отворените врати е обявен за днес в сухопътния батальон, разположен до ямболското село Кабиле. Инициативата е свързана с предстоящия празник на Сухопътните войски – 19 ноември.

Днес до 16:00 часа в поделението ще могат да бъдат видяни основни образци на въоръжението и техниката, както и начина на използване на леко стрелковото оръжие, снайпер, оръдеен автомат, също и на 82 мм минохвъргачка и верижните машини на пехотата.

Инициативите, посветени на празника, започнаха още миналата седмица с почистване на войнишки паметници в община „Тунджа“. В знак на почит към загиналите във войните са освежени паметниците и паметните плочи в селата Победа, Генерал Инзово и Асеново, както и декоративна пластика на загиналите за Освобождението в село Роза.

Началникът на отбраната ген. Константин Попов и постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев ще участват днес в тържествено събрание-концерт във Военната академия „Г. С. Раковски“ в София, с което ще бъде отбелязана 131-та годишнина от създаването на Сухопътните войски.

Датата 19 ноември е определена за празник на Сухопътните войски с решение на Министерския съвет през 1992 година. По време на Сръбско-българската война (1885 г.) българската пехота провежда решителното сражение при Сливница на 19 ноември. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 година.

Впоследствие с победата в Сръбско-българската война е защитен актът на Съединението между Източна Румелия и Княжество България и правото на българския народ да живее обединен и свободен.