close
LifeStyle

Тиквата – витаминозна бомба

tikva

През зимния сезон любимия вкус е този на тиквата. Въпреки вековния спор дали това е плод или зеленчук тук всички са прави, защото тиквата е от рядка група плодови зеленчуци и едновременно има качества и на плод, и на зеленчук. От тиквата може да се яде абсолютно всяка част. От кората до семките. Тя може да се яде задушена, печена, сладка и солена. Към всичко това можем да добавим, че тя има безброй ползи за нашето здраве, а има и доста мек вкус.

Тиквата има ниско съдържание на калории и високо съдържание на хранителни вещества

В нея има 94% вода. Съдържа повече фибри от кейла както и повече калий от бананите. Има високо ниво на витамини и минерали. Също така можем да кажем, че е много добър източник на витамин А и витамин С.

Полезна е за очите

С напредване на възрастта не е тайна, че зрението отслабва, но ако приемаме правилните хранителни вещества можем да забавим нещата. Витамин А е от много голямо значение за доброто зрение. Изследвания сочат, че дефицитът на витамин А е много често срещана причина за слепота. Съдържанието на витамин С в нея пък функционира като антиоксидант и може да попречи на свободните радикали да увредят очните ви клетки.

Полезна е за сърцето

В тиквата има високо съдържание на калий. Проучвания показват, че хората, които приемат калий имат по-ниско кръвно налягане. Той регулира кръвното налягане и поддържа сърдечно-съдовото здраве. Не трябва да забравяме, че за да извлечем ползи от тиквата тя трябва да е цяла, а не консервирана смес.

Предпазва от рак

Проучвания показват, че при хора с по-високи нива на бета-каротин в диета си, заболеваемостта от рак е по-малка. В тиквата има каротеноиди, които функционират като антиоксиданти.

Помага за кожата

Тиквата има високо съдържание на каротеноиди като бета-каротин, които нашето тялото превръща във витамин А. Проучване показва, че те могат да действат като естествен слънцезащитен крем. Тези вещества в тиквата могат да предпазят кожата ви от вредните UV лъчи.

Укрепва имунната система

Както вече не веднъж казахме, тиквата съдържа бета-каротин, който тялото ви превръща във витамин А.  Изследвания показват, че високото съдържание на този витамин и витамин С помагат да защитим тялото си и да се възстановим по-бързо от инфекции, вируси и заболявания.