close
LifeStyle

Топ 5 храни срещу стрии

plodove

Стриите са често срещан проблем при жените. Не само бременните жени биват засегнати от грозния ефект на стриите. Често предразположеността към тях се предава генетично, но понякога има редица обстоятелства, които увеличават склонността към поява на стрии.

Веднъж появили се, стриите не могат да бъдат премахнати. Може да им бъде оказано въздействие, което да намали тяхната забележимост, но все още не съществува процедура, която да ги премахва напълно.

За щастие можем да се опитаме максимално да намалим риска от появата на стрии. Това е най-добрата стратегия за превенция. Чрез храненето можем да повлияем добре на кожата и да стимулираме нейната еластичност.

Кои са най-добрите храни срещу поява на стрии?

Стриди

Стридите са изключително богати на цинк, а той е известен със свойството си да прави кожата по-еластична. Цинкът стимулира производството на колаген, а той е основен в борбата със стриите, защото прави кожата достатъчно еластична, за да понесе и най-малката промяна.

Мазни риби

Мазните риби като сьомгата, херингата, треската, пъстървата, са изключително богати на омега-3 мастни киселини. В тях се съдържат и завидни количества витамин Е. Тези съединения играят важна роля в изграждането на структурата на кожните клетки, а и не само. Мастните киселини са есенциални за подобряване на еластичността на кожата, което намалява и вероятността от поява на стрии.

Моркови

Морковите са богати на бета-каротини и цинк. Тези две вещества допринасят за подобряване здравето и способността на кожата да се опъва и свива. В допълнение се явява и витамин А, който прави кожата гладка, еластична и здрава.

Цитрусови плодове

В цитрусовите плодове се съдържат огромни количества витамин С. Той е антиоксидант, който въздейства благотворно върху производството на колаген и помага в борбата със свободните радикали. При достатъчни нива на колаген в организма стриите се появяват далече по-трудно и при по-екстремна и рязка промяна на теглото.

Боровинки

Боровинките са сред плодовете първенци по съдържание на антиоксиданти и витамин С. В тях се срещат още съединения, наречени биофлавоноиди. Те подпомагат укрепването на съединителната тъкан и намаляват появата на стрии, както и допринасят за избледняването на вече съществуващите такива. /az-jenata.bg