close
LifeStyle

Уникален карнавал „Машината на времето“ ще се състои в Сливен

karnaval

Карнавал „Машината на времето” ще се състои в Сливен в Нощта на музеите – 20 май. Той се организира от Община Сливен, Рeгионален исторически музей, Музей на текстилната индустрия, Художествена галерия „Димитър Добрович”, Антична и средновековна крепост Туида и Туристическият информационен център в града.

Сборният пункт за участници и зрители е пред Стария бряст в 18.30 часа. Шествието на участниците ще премине по бул. „Цар Освободител”, а награждаването на отличените за най-оригинален костюм ще се състои пред сградата на НТС около 19.30 часа.

Всички музеи и художествени галерии в Сливен ще са отворени до полунощ и ще посрещат своите гости.

„Каним всички наши съграждани и гости на града да се включат в събитието и да преминат през хилядолетията с „Машината на времето”, да се срещнат с древни тракийци, византийци, прабългари, боляри, възрожденци, хайдути и войводи. Нека историята излезе от музеите, нека се слеем с нея и да се пренесем в стари времена“, заяви Елка Михайлова, експерт по туризма в Община Сливен.

Още за инициативата от  Елка Михайлова:

Защо избрахме такъв тип събитие, за да отбележим Нощта на музеите?

– Всички музеи и художествени галерии, съвместно с Консултативния съвет по туризъм към община Сливен, се обединиха около идеята да работят за една обща инициатива, която да постигне няколко цели. Една от тях е желаещите да участват в карнавала, получавайки безплатни консултации от музейните работници за облеклото, характерно за определен исторически период, да научат много повече за бита, традициите и ежедневието на хората, живели по нашите земи векове преди нас. Другата е чрез изнасяне на историята на улицата да провокираме интереса на по-широк кръг от хора, особено на децата и младежите. Третата – да стартираме събитие, което би могло да се превърне в традиционно за града ни и да привлича повече туристи в Сливен.

А защо представяме историята чрез карнавал?

– Защото за историята на човечеството може да се съди по историята на облеклото. Облеклото е огледалото, което съхранява историческите промени. По него можем да съдим за различните периоди – на мир или война, на икономически и културен подем или упадък, на духовен възход или смирение. Облеклото е универсален културен език. То е начин за комуникация, за самоопределяне, за представяне на социалния статус, етнос, националност. Надяваме се да се включат много участници, много публика и много гости на град Сливен.  Изборът на най-оригиналните костюми ще оставим в ръцете на жури и публика. Зрителите ще определят със силата на своите аплодисменти кой ще получи награда. След приключване на награждаването, на фасадата на зала „Сирак Скитник” може да се наблюдава презентацията „Костюмът, отразен в шедьоврите от световните музеи”.  В същата зала за децата е предвиден и уъркшоп „Костюмът, пресъздаден с различни техники”. Станете приятели на Сливен и нека заедно да отбележим Международния празник на музеите.