close
България

Учени уловиха змия с рекордна дължина край Бургас

zmiq

Змия с рекордна дължина от над два метра е уловена от екип от специалисти край Бургас, съобщиха учените.

Змията е уловена в естественото си местообитание при рутинен мониторинг от екип от биолози от БАН, от Софийския университет и от Шуменския университет, с ръководител проф. Николай Начев и д-р Мирослав Славчев.

Учените са установили, че змията е неотровен смок и принадлежи към вида „Голям стрелец“ /Dolichophiscaspius/, а дължината й е 203 сантиметра. Съотношението на дължината на тялото, отнесено към дължината на опашката, показва, че животното е женско, поясняват експертите.

Досега на територията на България има документирани само две съобщения за уловени змии с дължина над 200 сантиметра. За съжаление за единия екземпляр информацията е много оскъдна. Змията е открита от учения Андрей Стоянов от Национален природонаучен музей на БАН, но няма снимки или данни за нейния пол и географско находище. Другата змия е намерена от д-р Георги Попгеоргиев и от Димитър Плачийски в Източните Родопи – тя е е женска и е с дължина 202 сантиметра.

„Тези три змии са рекордни за България и дори се доближават до световните рекорди за вида „Голям стрелец“, коментираха пред БТА проф. Николай Начев и д-р Мирослав Славчев, които са документирали откритието на змията край Бургас.

Биолозите подчертават, че змията е неотровна и е засечена в ненаселен район, така че новината е преди всичко повод за гордост, отколкото за притеснение за местните хора. /БТА