close
LifeStyle

Архангелова задушница е!

golqma-zadushnica-svetshi

Днес е Архангелова задушница. Отбелязва се винаги в съботата преди Архангеловден. Тази година се пада на 4 ноември.

Архангелова задушница е една от трите най-големи Задушници през годината, наречени Велики Задушници и предшества празника на водача на небесното войнство Свети Архангел Михаил.

На днешния ден изразяваме християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите. По традиция на Задушница се посещават гробовете на нашите близки, а във всеки православен храм се отслужват заупокойни служби, с които се почита паметта на покойниците.

На Архангелова Задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.
Преди, най-старата жена преливала гроба с червено вино. Процесията по преливане на вино започвала от мястото, където се намира главата на покойника в посока наляво – по закон се правят три кръга по края на гроба.

В черквата пък се прави богослужение с молитви за починалите. На гроба на починалите палим свещ, която е знак на нашата вяра, а огънят напомня за безсмъртието. Тамянът е символ на чистата молитва, цветята са добродетелите на починалия.
На Архангелова задушница се отдава и благодарност на офицерите и войниците, загинали за България. На Архангелова задушница,  по същия начин при другите задушници, се правят общи софри.

Наричаната още Голяма задушница , тя е последната за годината, поради това на общата маса на гробищния парк се поставят седем разни ястия (между, които такива любими на загиналия), за да „чуят“ благословението на починалите в предстоящите коледни пости.
Първият залък се поставя на земята, а първата глътка вино се излива на земята и споменават починалите с „Бог да прости“. Възрастните хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи покрай тебе на този ден, означава е душата на покойника.

Организират се помени или назовавани още раздавки, които се дават на близки, съседи, роднини, дошли на гроба на починалия, а по същия начин и на другите хора около съседните гробове, даже непознати.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства жито вино, питка, пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но действително бихте могли да подадете каквото желаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното – за възпоминание на Христовата саможертва за нас.