close
България

Бургас отбелязва Деня на Европа

dsc_0336

С поредица от атрактивни събития Бургас отбеляза 9 май. Кулминацията на празника бе атрактивният флашмоб в градинката до Часовника, при който беше изпълнен Химнът на Европа.

Флашмобът започна със солово изпълнение на младата Йоана Барантиева. След това „Одата на радостта“ прозвуча на български и немски език в изпълнение на хора на Държавна опера – Бургас и детски хор „Милка Стоева“ под съпровода на Духов оркестър – Бургас. Концертът продължи с популярни песни, изпълнени от Веселина Димитрова.

На събитието присъстваха кметът Димитър Николов, зам.-кметът по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата Весна Балтина и зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.

„Девети май е дата, която бележи началото на нов етап от развитието на Европа. След двете световни войни държавите от Стария континент се обединяват около една голяма идея – да не бъде позволено избухването на нови конфликти.

Девети май е символ на ценностите, които изповядва обединена Европа. Нашата мисия е да продължаваме да работим за единството между държавите, съхраняването на културната им идентичност и икономическото им развитие.

Ние винаги трябва да отстояваме правото на България да е равноправна с останалите европейски страни, защото народът ни е оставил ярък отпечатък в историята на Стария континент.“, каза кметът Николов по време на тържествата.

По-рано кметът на Бургас се включи в церемонията по поднасяне на венци и цветя по повод Деня на победата.

По повод 9 май в градинката при площад „Атанас Сиреков“ бяха поставени две атрактивни пейки. Чрез тях се припомнят делата на две големи личности със специално място в историята на Бургас: архитект Рикардо Тоскани, който проектира и строи много от сградите в Бургас след Освобождението, и Жозеф Бонал – виден общественик, консул и търговец.