close
България

Ямбол чества 9 май

5

Община Ямбол отбеляза с тържествена церемония и два концерта празничния 9 май – Деня на победата над хитлеристка Германия  и Ден на Европа.

Официалната част на празника беше предшествана от маршове, изпълнени от Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ с диригент маестро Васил Шейтанов, на Паметника на Георги Дражев и загиналите през войните ямболци в квартал „Каргон”.

Тържественият ритуал по поднасяне на венци и цветя, в който участва и представителна част от гарнизон Ямбол, започна със слово на кмета Валентин Ревански: „В историята ни има събития и дни, които са свързани с нашето минало, настояще и бъдеще. Днес се навършват 76 години от края на Втората световна война, която трябваше да бъде последният въоръжен конфликт в историята на човечеството. Тази война, в която загинаха  хиляди български войници, бешe последна за нашата Родина.

Днешният ден е ден за смирение и преклонение, почит и безкрайна благодарност към тези, които са се сражавали по бойните полета в името на идните поколения. Много от тях не са дочакали Победата, в която са вярвали и за която са мечтали. Поклон и пред Вас, ветерани от войната, затова, че днес имаме възможност да отбелязваме 9 май! Тази победа е изключително важна, за да можем да живеем в свободна Европа.

Днес отново си спомняме за силното послание закодирано в думите „Нищо не е забравено, никой не е забравен!“.

Пет години след края на войната, на 9 май 1950 година, отбелязваме и раждането на една мечта – обединена Европа.  България е част от Европейския съюз с богатото си културно-историческо наследство.

В този тържествен ден, в който европейците празнуваме и своето обединение, желая на всички нас да бъдем единни и заедно да вървим напред! Да работим за добруването на България като част от обединена Европа. Да си пожелаем  никога  повече да няма война.“

В програмата на 9 май беше включено празничното матине на Камерен оркестър „Дианополис“ с участието на известния диригент Григор Паликаров и Цвета Паликарова /флейта/, гости на музикалната проява. Концертът се състоя в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ – Ямбол. Публиката аплодира виртуозните изпълнения на безсмъртната музика на Вивалди, Хайдн, Чайковски, Сибелиус, Кванц, Елгар.

На паметните плочи на загиналите в Ямболския регион съветски воини, които се намират в Градския парк, се състоя поднасяне на цветя. Събитието беше организирано  от Руски клуб „Съотечественик“.

Вокална група „Пятница 13“ при  Народно читалище „Зора-1945“ с ръководител Елена Иванова поднесе емоционален концерт на посетителите на Музея на бойната слава, в който беше обявен ден на отворени врати по повод Деня на Европа и Деня на победата. В музикалната програма бяха включени популярни песни: „Священная война“, „Здесь птицы не поют“, „Днилось роща“, „Льется музыка“, „Калина“, День Победы“.