close
LifeStyle

Каква храна е подходяща за всеки месец от годината

hrani

Всеки сезон и месец си има характерни храни за консумиране. Какво е добре да присъства в менюто ни, за да сме здрави и красиви, посочва сайтът teenproblem.net:

Януари –  зеле и качамак.

Зелето, броколите и карфиолът са перфектен избор за първия месец от годината. Те са богати на каротеноиди, витамин С и фолиева киселина, тоест вещества, които подпомагат производството на антитела и бели кръвни клетки. Полезни са, когато се консумират сурови или приготвени на пара, овкусени само с лимон и зехтин. Другата полезна храна за януари е качамакът. Той стимулира и повишава нивата на серотонин в организма. Прави се от царевично брашно.

Февруари – ечемик и червена цикория.

Ечемикът съдържа разтворими фибри, които го правят изключително полезен за силуета и контролирането на теглото. В края на зимата имаш нужда точно то такива мерки, за да успееш да влезеш във форма навреме. Горчивите вещества в червената цикория притежават способността да изчистват токсините в човешкия организъм и да стимулират дейността на черния дроб.

Март – зелена салата и риба.

В този период на годината зелените салати и марулите са жизнено важни. Те помагат за преодоляването на пролетната умора – намаляват нервността, предпазват от депресия и действат засищащо (регулират количеството погълната храна). Това е страхотно, ако искаш да влезеш във форма. Марулята помага и ако имаш проблеми със съня – съдържа вещества, които го благоприятстват и възстановяват организма. Рибата пък помага срещу затлъстяването.

Април – яйца и аспержи.

Яйца за закуска ще ти дадат енергия за през целия ден. Те засищат и в същото време са бедни на калории. Богати са и на холин (витамин В4), който е отговорен за функционирането на мозъка. Яйцата предпазват от пролетна умора. Аспержите са изключително полезни за борбата с целулита. Богати са на калий и минерални соли с диуретично действие, имат отводняващ ефект и по този начин пречат на задържането на вода в организма (основното са появата на портокаловата кожа). Добре е да ги хапваш задушени, не варени.

Май – кафяв ориз и череши.

Кафявият ориз има действие срещу теглото и е богат на витамини от група В, което дава много енергия на организма. Черешите също имат много малко калории и в същото време са богати на разтворими фибри, което действа засищащо.

Юни – шунка и целина.

Винаги консумирай шунка с продукт, богат на натрий (заради диуретичния ефект). Би могъл/а да съчетаеш дори с диня, която има тези качества. Това е комбинация много популярна в Италия. Целината също е добър и достъпен вариант, а е и много полезна. Ако я консумираш сурова като салата, почиства зъбите и освежава дъха, стимулира храносмилателния тракт, бързо засища и така спомага за контролиране на теглото и др.

Юли – люти чушки и тестени изделия.

Вярно е, че не всеки обича люто, но ако нямаш проблем с това, добавяй лютите чушки във всяко ястие. Те намаляват нивата на свободните радикали, причинени от силното слънце по това време на годината (особено ако си на море), съдържат бета-каротини в количества, по-големи от тези на морковите. Богати са на витамин С, който стимулира регенерацията на кожата. От друга страна е хубаво през този месец да консумираш макарони, спагети и всякаква паста. Ако ги свариш по правилния начин, макаронените изделия имат свойства, които са полезни за линията.

Август – морска риба и домати.

Всички морски риби са идеални за този месец. Те са изключително богати на Омега 3 мастни киселини и намаляват риска от ракови образувания. Доматите пък действат като антиоксидант и предпазват целия организъм. Полезни са във всяка форма (сурови на салата, като сок, задушени, печени, дори пържени). Най-интересното е, че когато се приготвят с олио, благоприятният им ефект се увеличава.
Септември – смокини и гъби.

Смокините съдържат фибри и вещества, които благоприятстват на теглото и засищат. Гъбите пък съдържат много малко калории, страшно вкусни са във всяко ястие и стимулират имунната система.

Октомври – грозде и орехи.

Гроздето съдържа вещества, които обновяват кожата, придават блясък и подобряват видимо тена и еластичността. Пречи задържането на вода в организма. Орехите пък понижават лошия холестерол. Но не ги консумирай сурови в никакъв случай, защото съдържат гъбички.

Ноември – тиква и кестени.

Тиквата съдържа малко калории и е богата на бета-каротин. Кестените са особено полезни за спортистите, защото им осигуряват необходимите калории. Помагат за косопада, тъй като са богати на цинк и селен.

Декември – леща и спанак.

Лещата дава ценни елементи на организма и спомага за възстановяването му след тежък ден. Бързо засища, но нека се приготвя с по-малко мазнина, за да се усвои по-лесно. Спанакът защитава очите и съдържа витамин С.