close
LifeStyle

Как да се справим с жегата през лятото

lqto

Когато жегата през лятото започне да става непоносима, рисковете за здравето се покачват. Трябва да се взимат спешни мерки за охлаждане, защото лятната горещина крие опасност от топлинен удар.

Как да се охладите бързо и ефективно?

Вентилатор и климатик
Ако сте в затворено помещение е важно да спазвате правилото за оптимална температура, която е от порядъка на 25-26 до 27 градуса максимум. Пускайте уредите за охлаждане, когато се наложи.

Наблегнете на пикантните подправки
Пикантните и люти подправки могат да помогнат да се почувствате охладени. Те провокират изпотяване, а това е естествен механизъм за охлаждане на тялото.

Използвайте продукти за предпазване от слънце
Слънцезащитни кремове, тонизиращи спрейове, термална вода – използвайте всичко, което ще ви помогне да се предпазите от жегата и силните слънчеви лъчи.

Охладете „пулса“ си
Буквално можете да охладите пулса си като увиете китките и глезените с нещо студено или ледено. Там кожата е много тънка, кръвоносните съдове са разположени плитко. По този начин охладената кръв ще циркулира в тялото и ще понижи телесната ви температура с няколко стотни или десети градуса.

Пръскайте лицето си често с вода
Важно е да пръскате лицето си с вода, за да се охладите. Това ще ви освежи.

Пийте повече вода
Добрата хидратация през лятото е основен фактор в борбата с топлинния удар. Ако не допускате тялото ви да се дехидратира, ще сте много по-устойчиви на жегите през лятото, защото водата допринася за правилната терморегулация.

Не носете стегната шапка
Стегнатите шапки, които причиняват запотяване на главата могат да накарат рецепторите в мозъка ви да отчетат грешно висока телесна температура. При деца, възрастни и хронично болни хора, особено хипертоници, това е рисков момент, тъй като могат по-лесно да получат топлинен удар. Иначе носенето на шапка е важно. /az-jenata.bg