close
България

Кметът Стефан Радев: Опитали сме се районирането да е максимално щадящо за децата и родителите

Stefan Radev_1

Промяна в националното законодателство наложи да се променя и общинската наредба за прием в първи клас, заяви днес на брифинг кметът на Община Сливен Стефан Радев. Той допълни, че са получени много писма от граждани, в които настояват наредбата за прием от миналата година да не се променя. Кметът припомни, че срещу същата общинска наредба е имало говорене, че ще създаде хаос. В резултат на прилагането на тази наредба над 90 процента от децата са били приети по първо желание. „Длъжни сме да изпълним критериите, които залага държавата в лицето на министъра на образованието. Налага се райониране на града и първо да се класират учениците, които живеят в близост около дадено училище“, заяви сливенският кмет. Той обясни, че основните тези за райониране са две. Едната теза е малък район около всяко училище и всеки адрес да попада в района на едно училище. Например децата от кв. „Клуцохор“ да са първа група за ОУ „Христо Ботев“, децата от кв. „Даме Груев“ да попадат в ОУ „Юрий Гагарин“ и ОУ „Братя Миладинови“.

Втората теза е районите да са по- големи и децата от тези райони да попадат в първа група в повече от едно училище.

„Ние възприехме втория подход, защото смятаме, че децата трябва да имат по- голям избор. Това породи коментари, че целта на наредбата била деца от определена етническа група да бъдат вкарани в определено училище, че деца от еди-кой си квартал щели да имат предимство пред живеещите в близост до дадено училище. Това не е вярно. Опитали сме се районирането да е максимално щадящо за децата и родителите и да имат повече избор“, коментира още кметът Стефан Радев.

„Един от проблемите на районирането е свързан с кв. „Даме Груев“. Там има две училища, които по една или друга причина не са предпочитани от живеещите в квартала. В същото време в кв. „Надежда“ няма училище и предпочитаните от децата от този квартал са точно тези две училища. Логично е да направим един район, в който влизат кварталите „Надежда“ и „Даме Груев“. Децата от кв.“Надежда“, които ще са в първи клас запълват капацитета на двете училища. Докато във всички останали райони би имало свободни места. Затова ще предложа да се направи район, в който влизат кварталите „Надежда“ и „Даме Груев“, като в същото време кв. „Даме Груев“ да влиза и в централния район. Така децата от този квартал ще са първа група и в южния, и в централния район“, заяви още Стефан Радев. Той допълни, че има предложения от екипа, който работи по районирането, да се припокриват и други райони. „За момента съм убеден само за кв. „Даме Груев“. Но срокът не е изтекъл, има още време и не е невъзможно да предложим и други райони със застъпване“, заяви още кметът.

Кметът подчерта, че районирането не ограничава никое дете да кандидатства в целия град. „Всяко дете може да кандидатства във всяко училище.В Сливен има достатъчно добри училища и възможност за избор“, каза още Стефан Радев.