close
България

Областният управител разпореди незабавни мерки за свлачището в село Тича

Ticha

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски разпореди незабавни мерки за овладяване на свлачището в котленското с.Тича, тъй като то създава опасност за главния път ІІ-48 Котел-Омуртаг. Това стана, след като назначена от него комисия извърши няколко проверки на място.

При проверките бе констатирано следното:  Свлачището се намира зад трафопоста в котленското с.Тича. То е вписано в националния регистър на свлачищата през 1999 година, но до момента не е било активно. Обилното снеготопене през последните дни и покачването на подпочвените води са активирали свлачищните процеси. Налице е свличане на земна маса в посока на главния път ІІ-48 Котел-Омуртаг, като съществува реална опасност от прекъсване на пътя. Земните маси са съборили дървета, които са укрепвали откоса на пътя, компрометирана е и каменната стена на реката, минаваща в непосредствена близост до него.

В резултат на тези констатации областният управител изпрати писма до кмета на община Котел и директора на Областно пътно управление-Сливен с конкретни препоръки за действие: да се ограничи движението на товарни автомобили над 12 тона, в двете посоки, по пътя Котел-Омуртаг, общината да задейства плана си за защита при бедствия и да изиска от експертите на „Геозащита“-Варна да изготвят предписания за овладяване на свлачището.

 

Снимка:Веселин Вълчев