close
България

Масови проверки в нощните заведения и контрол по пътна безопасност в Сливен и Котел

zavedenie

Акцията е с цел  обезпечаване сигурността на децата на обществени места, ограничаване на противообществените прояви и престъпления от и срещу малолетни и непълнолетни лица,  проверка на лицензионния режим на питейните и увеселителни заведения, спазване изискванията на закона за закрила на детето, закона за частната охранителна дейност, наредбата за обществения ред на територията на община Сливен и Котел и изискванията за пожарна безопасност на обектите.

В град Сливен операцията е проведена през нощта на 24 срещу 25 януари от служители на РУ-Сливен, Специализираните полицейски сили и РСПБЗН-Сливен в нощните заведения, клубове и игрални зали. В Котел акцията е осъществена на 25 срещу 26 януари на обществени места и заведения в града.

В Сливен са извършени проверки на 91 автомобила и 353 лица. Проверени са 32 обекта, извършен е контрол  по отношение на частната охранителна дейност. В заведенията не са установени сериозни нарушения и присъствие на малолетни лица.

По контрола за безопасност на движението са констатирани 48 нарушения. Иззети са 5 шофьорски книжки за неплатени глоби, съставени са актове и фишове за неправилно паркиране в района на заведения, нередовни документи, светлини, неизползване на обезопасителни колани  и други.  Прекратена е регистрацията на 2 автомобила за технически неизправни превозни средства- затъмнени стъкла и неизправно шумозаглушително устройство на автомобила.

Съставен е акт на водач, който с поведението си е създал опасност на пътя, като е хванат да извършва  дрифт в района на кръговото кръстовище на бул.“Г.Данчев“. Нарушението е извършено около 01,00 часа на 25 януари.  Водачът е момче на 19 години от град Сливен. Управлявал е лек автомобил „Опел Корса“,  когато е забелязан от полицейски екип, който се е движил по ул.“Добри Добрев“ в посока бул.“Г.Данчев“. Нарушителят е последван от полицейските служители, спрян и санкциониран.

На обществени места в Котел са установени 8 непълнолетни, без придружители, след 22,00 часа. Съставени са 8 протокола за предупреждение по ЗМВР. В хода на операцията са извършени проверки на 42 лица, 31 превозни средства, 13 заведения и игрални зали.