close
България

Община Бургас изгради 3 км. нови тръбопроводи за минерална вода

akve-kalide

След като държавата прехвърли на Община Бургас управлението на минералните извори на нейна територия, тя търси всякакви източници на финансиране и възможности за разумно оползотворяване на този ценен ресурс. Вече приключи изпълнението на проект за изграждане на 2865 м. нова тръбопроводна мрежа в района на кв. „Ветрен“. От сондаж Б-191 са захранени 2479 м., а от сондаж 165 – близо 400 м. Топлопроводът е изпълнен с предварително изолирани тръби, гарантиращи най-малка загуба на топлина по трасето. Извършена е реконструкция на Сондаж Б-191 и Сондаж Б-165, включваща и монтаж на ново оборудване.

Водопроводната мрежа е изградена с подкрепата на Инвестиционна Програма Минерални Води (ИПМВ) на Националния Доверителен Еко Фонд (НДЕФ). Тя финансира проекти, които водят до подобряване и повишаване ефективното използване на ресурсите, до оползотворяване на топлинната енергия на минералните води с последващо директно или индиректно намаляване на емисиите парникови газове. Общата стойност на инвестицията е 1 097 649 лв. Съфинансирането от НДЕФ е в размер на 586 225 лв., а останалото са собствени средства на Община Бургас.

С реализацията на проекта „Изграждане на водопроводна мрежа за минерална вода, в. з. „Минерални бани“, гр. Бургас“ се подобрява услугата за пренос и доставка на продукта до съществуващи и бъдещи бази за рехабилитация и балнеолечение. Новата подземна мрежа ще захранва и общинския плувен басейн. Тя отключва възможността за реализация на следваща идея за развитие на Минералните бани и туристическия комплекс „Акве Калиде“. Община Бургас вече осигури необходимото финансиране и тази година започва да изгражда там нов експозиционен и демонстрационен център с музейна част и реплика на римска баня.